Novi projekti
0

Potpisan memorandum o saradnji između Udruženja Digi.ba i BZK Preporod

Klix.ba
Predsjednik Udruženja za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine DIGI.BA mr. sci. Dragan Golubović i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić potpisali su Memorandum o saradnji kojim se formalizuje saradnja između Udruženja DIGI.BA i BZK "Preporod“

Saradnja je nastala kao rezultat obostrano iskazane želje potpisnika Memoranduma za promocijom i razvojem postojećih te pokretanja novih projekata koje realizuje Udruženje DIGI.BA, a koji imaju za cilj afirmaciju kulturne baštine Bosne i Hercegovine kroz digitalnu formu.

"Kao temeljna i najstarija kulturna ustanova Bošnjaka, s tradicijom dužom od jednog stoljeća, tj. od 1903. godine, BZK „Preporod“ stara se za cjelinu kulture Bošnjaka, ali i za kulturu Bosne i Hercegovine uopće, u svim vidovima, pri čemu smo posebno zainteresirani i za savremenu prezentaciju kako materijalne, tako i nematerijalne kulturne baštine. U tom smislu, sasvim prirodno otvorila nam se saradnja s Udruženjem DIGI.BA, koje već duže vrijeme i samo radi na očuvanju i promociji kulturne baštine, i to kroz digitalizacijske projekte. Vjerujemo da temeljem zajedničkog rada i tako ostvarene sinergije možemo značajnije doprinijeti zaštiti i vidljivosti naše kulturne baštine, naročito u digitalnoj formi, što smatramo posebno važnim s obzirom na savremeni digitalno-informacijski trenutak. Zato ćemo, u skladu s našim mogućnostima, podržati neke, nama sadržajno-programski bliske projekte koje realizira Udruženje DIGI.BA i prezentirati ih na digitalnoj platformi BZK "Preporod“, a što bi trebao biti samo prvi, početni korak u našoj saradnji, nikako konačni", izjavio je prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK "Preporod“.

Strane potpisnice Memoranduma međusobno će razmjenjivati informacije i izvještaje u vezi sa potpisanim dokumentom, a usaglašeno je da će djelovati u skladu sa Međunarodnim konvencijama i postojećom državnom regulativom.

"Prije svega, pozitivnim vidim da je BZK "Preporod“ prepoznao vrijednost ranijih aktivnosti Udruženja DIGI.BA iz oblasti virtualne rekonstrukcije i multimedijane prezentacije. Sporazum definiše da će BZK "Preporod“ preuzeti 'brigu' o tri projekta koji je Udruženje implementiralo posljednjih godina. Da budemo precizni, riječ je o projektima "Virtualni muzej genocida nad Bošnjacima“, "Devet disidenata“, koji je prvi BH VR film, i online prezentacije Ismeta i Muhsina Rizvića. Zahvaljujući rukovodstvu BZK "Preporod“, ovi projekti u buduće će biti dostupni na online platformi BZK "Preporod", izjavio je Dragan Golubović, predsjednik Udruženja DIGI.BA povodom potpisanog Memoranduma.

U proteklih 10 godina, članovi Udruženja DIGI.BA okupljeni oko Sarajevo Graphics Group realizovali su niz međunarodnih, regionalnih i domaćih projekata iz oblasti očuvanja kulturne baštine, među kojima pored ranije spomenutih vrijedi istaći i projekte "Rimsko naslijeđe Balkana“ finansirano od strane Western Balkans Fund-a (WBF), 4D virtuelna prezentacija Bijele tabije u Sarajevu, V-Must.Net transnacionalna mreža virtuelnih muzeja finansirana kroz FP7 projekt Europske Unije, virtuelni muzeji "Sarajevski ratni predmeti“ i "Muzej atentata“ i niz drugih.