BiH
0

Potpisan memorandum o saradnji grada Sarajevo i Istočno Sarajevo

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Gradonačelnici Sarajeva Alija Behmen i Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović potpisali su danas u Sarajevu memorandum o razumijevanju koji se odnosi na saradnju dvaju grada u procesu kandidature za domaćina Evropskog zimskog olimpijskog omladinskog festivala (EYOWF) 2015. godine.

Dva gradonačelnika naglasila su značaj tog projekta za oba grada, kao i to da je današnjim potpisivanjem memoranduma ozvaničena jednogodišnja suradnja Grada Sarajevo i Istočno Sarajevo u toj oblasti.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović smatra da bi dobijanjem kandidature za taj važan sportski događaj bio vraćen olimpijski duh koji je već pomalo počeo da blijedi. On je to vidio i kao priliku za revitalizaciju infrastrukture koja je neophodna za održavanje skupova takvog nivoa.

Radovanović je naglasio da Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo ipak neće moći sami snositi troškove obnove infrastrukture, te da s tim u vezi očekuju pomoć institucija svih nivoa vlasti i iz međunarodnih fondova.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen najavio je da se oba grada ozbiljno pripremaju za tu kandidaturu. Najavio je i izradu propagandnog materijala u vezi s kandidaturom za EYOWF te kazao da su u izradu tog materijala uključene i državne institucije i organi vlasti.

Kandidatura gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo upućena je na osnovu materijala koji je uradio Olimpijski komitet BiH, a osim olimpijskih planina bile bi korištene i razne druge lokacije u dvama gradovima.

U današnjem susretu s novinarima najavljena je za kraj juna posjeta komisije Evropskog olimpijskog komiteta Gradu Sarajevo i Istočno Sarajevo koja će dati mišljenje, a konačna odluka trebalo bi da bude donesena u novembru. Protukandidat gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo je grad Montafon smješten na granici Austrije i Lihtenštajna, koji su za taj grad podnijeli zajedničku aplikaciju.