{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan Memorandum o razumijevanju za uspostavljanje Konferencije ministara obrazovanja

F
24.1.2008. u 17:02
0
0
Potpisan Memorandum o razumijevanju za uspostavljanje Konferencije ministara obrazovanja
0
Potpisan Memorandum o razumijevanju za uspostavljanje Konferencije ministara obrazovanja
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, premijer RS-a Milorad Dodik, zamjenik predsjednika Vlade FBiH Vjekoslav Bevanda i gradonačelnik Brčko Distrikta Mirsad Đapo potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju za uspostavljanje Konferencije ministara obrazovanja u BiH.
Memorandumom je predviđeno da ministarska konferencija bude stalno i najviše savjetodavno tijelo koje svojim djelokrugom rada i odgovornostima ne zadire u ustavne i zakonske odgovornosti nadležnih organa vlasti na svim nivoima odlučivanja.

"Provođenje Memoranduma obezbijedit će efikasne i efektivne strukture za koordiniranje obrazovnog sistema u BiH te implementaciju strateških i drugih ciljeva i dokumenata neophodnih za obrazovnu reformu u BiH", kazao je predsjedavajući Špirić.

Dodao je da će implementacija Memoranduma osigurati harmonizaciju obrazovnog sistema i njegovu uporedljivost i mjerljivost s međunarodnim standarima.

Premijer RS-a Milorad Dodik pozdravio je potpisivanje Memoranduma te kazao da je "ovo veliki korak koji će BiH dovesti bliže potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

Kako je istaknuto prilikom potpisivanja Memoranduma, najzaslužniji za njegovo kreiranje je ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović koji će i predsjedavati Konferencijom ministara.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, šef Misije OSCE-a Douglas Davidson, predstavnici Vijeća Evrope i Evropske komisije te entitetski i kantonalni ministri obrazovanja i drugi gosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: