{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan Memorandum o razumijevanju u oblasti naučnoistraživačke saradnje i podrške sistemskim poslovima sigurnosti

F
9.6.2008. u 16:25
0
0
Potpisan Memorandum o razumijevanju u oblasti naučnoistraživačke saradnje i podrške sistemskim poslovima sigurnosti
0
Potpisan Memorandum o razumijevanju u oblasti naučnoistraživačke saradnje i podrške sistemskim poslovima sigurnosti
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović i dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Mirko Pejanović potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju u oblasti naučnoistraživačke saradnje i podrške sistemskim poslovima sigurnosti.
Saradnja koja će se temeljiti na ovom dokumentu u funkciji je promoviranja uloge nauke na planu unapređenja sigurnosti građana u skladu s evropskim standardima i kriterijima.

Kako je nakon potpisivanja Memoranduma istaknuo ministar Sadović, efikasan institucionalni odgovor na rizik od prirodnih i drugih nesreća podrazumijeva efikasnije korištenje postojećih sigurnosnih kapaciteta, te odgovarajuće obrazovanje kadrova uposlenih u sigurnosnim institucijama.

U tom kontekstu ukazao je na međunarodne obaveze BiH iskazane kroz prezentacijski dokument - Individualni akcioni plan partnerstva s NATO-om (IPAP), te usvajanje neophodnog zakonskog okvira, uključujući i bilateralne sporazume koje je BiH zaključila u oblasti zaštite i spašavanja.

-Ministarstvo sigurnosti BiH, kao najviši organ u oblasti sistema unutarnje sigurnosti, je i institucija za prihvat kadrova koji završavaju studije sigurnosti i druge odsjeke Fakulteta političkih nauka, kazao je dr. Pejanović.

Prema njegovim riječima, pribižavanje BiH evroatlantskim integracijama podrazumijeva i uspostavu novih standarda i struktura u oblasti sigurnosti u čemu je neophodna i potpora akademske zajednice putem određenih oblika edukacije.

Potpisnici ovog dokumenta iskazali su obostranu zainteresiranost za otvaranje novih mogućnosti saradnje na naučnoistraživačkim projektima u oblasti sigurnosti.

Saradnja predviđena Memorandumom podrazumijeva naučno-stručnu saradnju u razvoju metoda procjenjivanja i analiziranja rizika prirodnih i drugih nesreća i drugih metoda prevencije, ekspertnu pomoć i saradnju u unapređenju pripravnosti za prirodne i druge nesreće te planiranje kapaciteta zajednice za odgovor na eskalaciju rizika i nastanak nesreća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: