BiH
0

Potpisan Memorandum o obnovi fasade Vijećnice

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar kulture Španije Cesar Antonio Molina i gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o rekonstrukciji fasade Vijećnice.

Ovim sporazumom španska vlada je obećala da će izdvojiti milion eura za fasadu zgrade Nacionalne biblioteke zapaljene u ratu 22. augusta 1992. godine, kada je osim zgrade izgorjelo i neprocjenjivo kulturno blago.

Gradonačelnica Borovac je u obraćanju naglasila da je pucanj u Vijećnicu bio pucanj u najveće vrijednosti ovoga grada, njegovu multikulturalnost.

"Zbog toga neprijateljima nije bila meta ova zgrada, već duh Sarajeva, BiH, ali i najviše vrijednosti civiliziranog svijeta", kazala je ona.

Borovac je zahvalila Vladi Španije na ovoj značajnoj novčanoj pomoći.

"Španija se još jednom pokazala kao privrženi prijatelj Sarajeva i BiH, ali i civilizacijskih vrijednosti za koje smo se borili i za koje se i danas borimo", istakla je ona.

Španski ministar kulture Molina je kazao da sve biblioteke okupljaju sjećanja kolektiva i u tom smislu je Nacionalna biblioteka bila posebno značajna zbog hiljada rukopisa koji su svjedočili o prošlosti.

Biblioteka je bila najbolji odraz multietičnosti grada, ali je postala simbol strahota rata i ludosti koja je htjela izbrisati sjećanja ljudi, kazao je on.

"Biblioteka nije umrla", poručio je ministar Molina, naglašavajući da je današnji sporazum dokaz odlučnosti Vlade Španije da nastavi pomagati BiH na putu ka potpunoj obnovi.

U zgradi Nacionalne biblioteke bila je sadržana naša tradicija i kultura, ona je bila simbol državnost BiH, ali i znanja Bosanaca i Hercegovaca. Međutim, postala je simbol sulude fašističke agresije, ocijenio je u svom obraćanju predsjedavajući Komšić.

"Ovo nikad nije bio vojni objekat i u ovog zgradi nije bilo ničega što bi navelo na ovakvu agresivnost", kazao je Komšić.

Istaknuo je da potez Vlade Španije pokazuje da BiH ima dosta prijatelja u svijetu, uz čiju pomoć može vratiti sjaj objektima kao što je ovaj.

Nakon svečanosti potpisivanja, predsjedavajući Komšić je otvorio seminar "Sarajevska vijećnica i dijalog između kultura", koji je u zgradi Vijećnice organizirala španska ambasada u BiH.