BiH
0

Potpisan Memorandum između Vijeća ministara BiH i Vlade Saudijske Arabije

FENA

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, koji boravi u službenoj posjeti Kraljevini Saudijskoj Arabiji, susreo se u Rijadu s ministrom obrazovanja Kraljevine Saudijske Arabije Ahmed bin Mohammed Al-Issa. Tom prilikom potpisan je Memoranduma o razumijevanju o obrazovnoj i naučnoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije.

Riječ je o prvom potpisanom Memorandumu između dviju zemalja u oblasti obrazovanja i nauke kojim je, između ostalog, predviđeno unapređenje i razvoj saradnje u oblasti obrazovanja i nauke kroz razmjenu informacija o obrazovnim sistemima i programima, te poticanjem neposrednih naučnih i obrazovnih veza između akademskih i naučno-istraživačkih institucija, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Također, ovim Memorandumom se nastoji studentima pružiti mogućnost da studiraju medicinu i srodne medicinske nauke na visokoškolskim institucijama u obje zemlje, te se podstiče organiziranje naučnih i kulturnih događaja.

Ministri su također razgovarali o bilateralnim odnosima dviju zemalja u oblasti obrazovanja i nauke, te zajednički zaključili da, iako su sveukupni odnosi prijateljski, postoji prostor za unapređenje saradnje po mnogobrojnim pitanjima u oblastima obrazovanja i nauke.

Nakon ceremonije potpisivanja Memoranduma, Osmanović je posjetio najstariju i najveću visokoškolsku ustanovu u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, Univerzitet Kralj Saud, Univerzitet Al-Imam Muhammad Ibn Saud, te Institut za nauku i tehnologiju Kralj Abdulaziz City, kao i Fond za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije.