{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan kolektivni ugovor za uposlene u Elektopivredama

F
7.8.2007. u 16:30
0
0
Potpisan kolektivni ugovor za uposlene u Elektopivredama
0
Potpisan kolektivni ugovor za uposlene u Elektopivredama
Nakon što je nedavno potpisao Kolektivni ugovor sa sindikatima rudara, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo danas je u Mostaru to učinio i sa sindikatima dviju elektroprivreda.
Izražavajući zadovoljstvo tim činom, ministar Hećo istaknuo je da su postigli jedno kvalitetno rješenje Kolektivnog ugovora, koji će, kako je kazao, omogućiti uposlenima u elektroprivredama da imaju svoja prava zaštićena, a poslodavcima da mogu upravljati svojim kapitalom

Federalni ministar napomenuo je da je cilj njegova ministarstva kao i federalne Vlade da naprave jedinstven energetski sektor. Dodao je da će to biti težak posao, te da predstoji dosta aktivnosti kako bi rudnici bili spremni za ulazak u taj sustav.

Hećo je također napomenuo da proces formiranja jedinstvenog energetskog sustava koči i zakonska regulativa, jer, kako je kazao, zakon ne poznaje složene oblike tvrtki kao što su holdinzi i koncerni.

"Mi bismo voljeli da se jedinstven energetski sustav sutra dogodi. Međutim, postoje poteškoće, a najprije moramo izmijeniti zakone", kazao je Hećo.

Predsjednici Nezavisnog sindikata uposlenika Elektroprivrede HZ HB Mostar i Samostalnog sindikata elektroenergetskih radnika BiH, Dubravko Pervan i Omer Sikira, izrazili su zadovoljstvo potpisivanjem Kolektivnog ugovora. Obojica su istaknuli da su spomenutim ugovorom zaštićena prava radnika te da neće više biti spočitavanja kako u elektroprivredama ima viška uposlenih.

Napominjući da je Kolektivnim ugovorom utvrđena cijena najmanje neto satnice u iznosu od 2,45 maraka, oba sindikalna čelnika kazala su kako im je ipak najvažnije što su stvorili uvjete za popravljanje statusa uposlenih u te dvije elektroprivrede.

Sikira je izrazio nadu da će se uskoro ujediniti sindikati elektroprivreda, kao i sindikati elektroprivreda sa sindikatima rudnika.

"Čekamo trenutak kada će na Kolektivnom ugovoru biti jedan potpis", kazao je Sikira.

Inače, u obje elektroprivrede uposleno je oko 7000 radnika, nešto više od 5000 u Elektroprivredi BiH, te oko 1700 u Elektroprivredi HZ HB Mostar. U rudnicima je uposleno oko 13 000 radnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: