{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan kolektivni ugovor za uposlene u Elektopivredama

F
7.8.2007. u 16:30
0
0
Potpisan kolektivni ugovor za uposlene u Elektopivredama
0
Potpisan kolektivni ugovor za uposlene u Elektopivredama
Nakon što je nedavno potpisao Kolektivni ugovor sa sindikatima rudara, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo danas je u Mostaru to učinio i sa sindikatima dviju elektroprivreda.
Izražavajući zadovoljstvo tim činom, ministar Hećo istaknuo je da su postigli jedno kvalitetno rješenje Kolektivnog ugovora, koji će, kako je kazao, omogućiti uposlenima u elektroprivredama da imaju svoja prava zaštićena, a poslodavcima da mogu upravljati svojim kapitalom

Federalni ministar napomenuo je da je cilj njegova ministarstva kao i federalne Vlade da naprave jedinstven energetski sektor. Dodao je da će to biti težak posao, te da predstoji dosta aktivnosti kako bi rudnici bili spremni za ulazak u taj sustav.

Hećo je također napomenuo da proces formiranja jedinstvenog energetskog sustava koči i zakonska regulativa, jer, kako je kazao, zakon ne poznaje složene oblike tvrtki kao što su holdinzi i koncerni.

"Mi bismo voljeli da se jedinstven energetski sustav sutra dogodi. Međutim, postoje poteškoće, a najprije moramo izmijeniti zakone", kazao je Hećo.

Predsjednici Nezavisnog sindikata uposlenika Elektroprivrede HZ HB Mostar i Samostalnog sindikata elektroenergetskih radnika BiH, Dubravko Pervan i Omer Sikira, izrazili su zadovoljstvo potpisivanjem Kolektivnog ugovora. Obojica su istaknuli da su spomenutim ugovorom zaštićena prava radnika te da neće više biti spočitavanja kako u elektroprivredama ima viška uposlenih.

Napominjući da je Kolektivnim ugovorom utvrđena cijena najmanje neto satnice u iznosu od 2,45 maraka, oba sindikalna čelnika kazala su kako im je ipak najvažnije što su stvorili uvjete za popravljanje statusa uposlenih u te dvije elektroprivrede.

Sikira je izrazio nadu da će se uskoro ujediniti sindikati elektroprivreda, kao i sindikati elektroprivreda sa sindikatima rudnika.

"Čekamo trenutak kada će na Kolektivnom ugovoru biti jedan potpis", kazao je Sikira.

Inače, u obje elektroprivrede uposleno je oko 7000 radnika, nešto više od 5000 u Elektroprivredi BiH, te oko 1700 u Elektroprivredi HZ HB Mostar. U rudnicima je uposleno oko 13 000 radnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: