BiH
0

Potpisan kolektivni ugovor za srednje obrazovanje

FENA
Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskogkantona Esad Dželilović potpisao je danas s predsjednicima sindikata srednjeg obrazovanja u HNŽ Josipom Milićem i Ejubom Mujićem kolektivni ugovor za srednje obrazovanje.

Potpisivanje ugovora uslijedilo je nakon što je Vlada, na sjednici održanoj 23. marta 2009. godine, dala suglasnost na tekst kolektivnog ugovora za djelatnost srednjoškolskog odgoja i obrazovanja i ovlastila ministra Dželilovića da ovaj ugovor potpiše.

Ministar Dželilović kazao je nakon potpisivanja kako je zadovoljan tim činom istaknuvši da ugovor donosi niz poboljšanja za uposlenike u srednjem obrazovanju, te kako na vrlo jasan način definira odnos uposlenika i poslodavaca.

Ministar je dodao kako će se na temelju suglasnosti Vlade, uskoro potpisati i aneks kolektivnog ugovora sa sindikatima osnovnog obrazovanja, kako bi se i ta oblast uredila na isti način.

Predsjednici sindikata Mujić i Milić kazali kako se ovim kolektivnim ugovorom postigao maksimum koji je u ovom trenutku bio moguć u odnosima između poslodavaca i uposlenika u obrazovanju.