{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan Kolektivni ugovor za predškolsko i osnovno obrazovanje u KS

F
24.11.2016. u 16:13
1
5
Potpisan Kolektivni ugovor za predškolsko i osnovno obrazovanje u KS
1
Kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, kojim su zadržana prava 3.450 prosvjetnih radnika, potpisali su danas u Sarajevu premijer Kantona Elmedin Konaković i predsjednik Kantonalnog odbora KS-a Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine Saudin Sivro.
Kako je nakon potpisivanja ovog ugovora istaknuto pregovori o ovom dokumentu nisu bili kratki, ali nisu bili ni teški, s obzirom na to da je premijer još u ekspozeu prije imenovanja ove kantonalne vlade naglasio važnost obrazovanja i nauke.

Predsjednik Sivro posebno je napomenuo da je ovo prvi put da je potpisan kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog odgoja, a pojasnio je da taj dokument osigurava prosvjetnim radnicima bolje korištenje sistematskog pregleda, jasnije su definirani koeficijenti za obračun plaće te neplaćeno odsustvo, a sve to napisano je u 188 članova.

Konaković je istaknuo da je Vlada Federacije napravila okvir za ove pregovore usvajanjem Zakona o radu te izmjenama problematičnih odredbi koje su bile osnove za tužbe zbog čega nije bilo teško ući u segmente eventualnog ukidanja nekih prava, iako ih u ovom slučaju nije ni bilo.

"Prosvjetni radnici trebaju imati još bolje uvjete, a to će zavisiti isključivo od kapaciteta. Već ove godine u prilici smo da zbog značajnih ušteda koje smo kao Vlada napravili razgovaramo o novoj osnovici za prosvjetne radnike, policajce i državne službenike", dodao je premijer.

Do sada su u Kantonu Sarajevo potpisani kolektivni ugovori sa sindikatom komunalne privrede, sindikatima srednjeg i osnovnog obrazovanja i za državne službenike na nivou Federacije te je preostalo još da se kolektivni ugovor potpiše i sa zdravstvenim radnicima. Nakon što se sve to okonča, najavljeno je danas, prestaje mogućnost za milionske tužbe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: