{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan Kolektivni ugovor za područje željezničkog saobraćaja u FBiH

F
FENA
14.6.2018. u 12:33
22
4
Potpisan Kolektivni ugovor za područje željezničkog saobraćaja u FBiH
22
Potpisan Kolektivni ugovor za područje željezničkog saobraćaja u FBiH
Foto: FENA
Kolektivni ugovor za područje željezničkog saobraćaja u FBiH, kojim su regulirana prava i obaveze oko 3.000 radnika, potpisali su danas u Sarajevu federalni ministar za promet i komunikacije Denis Lasić i predstavnici tri reprezentativna sindikata.
Riječ je o Samostalnom sindikatu željezničkih radnika u FBiH, Savezu sindikata željezničkih radnika u FBiH i Samostalnom sindikatu izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica FBiH.

Lasić je istakao da je novi Kolektivni ugovor povoljniji za radnike od prethodnog i da smatra da će doprinijeti još boljem poslovanju JP Željeznice FBiH.

"Uvedeno je i poglavlje solidarnosti po kojem je poslodavac u slučaju pogibije radnika na radnom mjestu obavezan da primi u radni odnos jednog člana njegove uže porodice", pojasnio je Lasić.

Dodao je kako smatra da je sačinjen kvalitetan kolektivni ugovor koji je zadovoljavajući i za radnike i za poslodavca, te se nada da u budućnosti neće imati ozbiljne izmjene osim u dijelu u kojem će biti povećana primanja radnika.

Predsjednik Samostalnog sindikata željezničkih radnika u FBiH Amir Nukić naveo je da je postignut pozitivan kompromis koji predstavlja pomak u odnosu na prethodni Kolektivni ugovor.

Generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić kazao je da se kao poslodavci obavezuju da će poštovati obaveze iz Kolektivnog ugovora koji se najviše tiče primanja radnika, ali i sve ostalo što iz njega proizilazi.

Kolektivni ugovor potpisan je na rok od 16 mjeseci s dodatna tri mjeseca roka po isteku za izmjene i dopune ili eventualno zaključivanje novog ugovora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: