|

Potpisan kolektivni ugovor u oblasti zdravstva za područje Tuzlanskog kantona

Potpisan kolektivni ugovor u oblasti zdravstva za područje Tuzlanskog kantona
469
F
FENA
20.2.2017. u 14:24
1
komentara
469

dijeljenja
Potpisan kolektivni ugovor u oblasti zdravstva za područje Tuzlanskog kantona Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Granski kolektivni ugovor za oblast zdravstva u Tuzlanskom kantonu potpisan je danas u kantonalnoj vladi.
Premijer TK-a Bego Gutić ocijenio je da je najvažnija karakteristika ovog ugovora da se obim materijalnih prava zdravstvenih radnika popravlja, navodeći da ovaj ugovor ima jednu dodatnu kvalitetu, u njega su ugrađeni zaštitni mehanizmi kojim će se vršiti kontrola zdravstvenih ustanova, koje ne budu poštivale njegove odredbe.

"Povećavanjem obima materijalnih prava i standarda za oko 5.200 zaposlenih zdravstvenih radnika na području TK-a, kantonalna vlada je dala doprinos da ih motiviše da ostanu u ovom kantonu", ističe Gutić.

Navodi također da je iz ovog kantona najmanji odliv zdravstvenih radnika u inozemstvo.

Ministar zdravstva TK-a Bahrudin Hadžiefendić izrazio je zadovoljstvo kooperativnošću kantonalne vlade, koja se pokazala kao partner u pregovorima sa sindikatom, naglasivši da je vrlo brzo nakon otpočinjanja pregovora došlo do potpisivanja kolektivnog ugovora.

Tvrdi da ovako kvalitetan dokument u ovoj oblasti nije potpisan u posljednjih 10 godina, istakavši da je njime prvi put izjednačena satnica zdravstvenim radnicima na području ovog kantona.

Napomenuo je da je najveća zdravstvena ustanova u TK-u, Univerzitetsko klinički centar Tuzla, poslovao sve ove godine sa satnicom 2,05 KM, a koja je sada povećana na 2,31 KM.

U ovaj ugovor uvrštena je i budžetska inspekcija ministarstva finansija, koja će periodično obilaziti javne zdravstvene ustanove na području TK-a i sagledavati da li se pridržavaju kolektivnog ugovora.

Potpredsjednik Federalnog sindikata zdravstvenih radnika Zijad Latifović kaže da se ovim kolektivnim ugovorom poboljšava i mogućnost pružanja zdravstvenih usluga na području kantona. Također radna sedmica je produžena s 37,5 sati na 40, čime je, dodao je, omogućeno menadžerima zdravstvenih ustanova da organizuju posao tako da se smanje liste čekanja.

"Ova vlada za razliku od svih ostalih kantona nije postavljala ultimatume u vezi s koeficijentima, satnicom i sl., nego je iznalazila mogućnost kako da se finansira kompletna zdravstvena zaštita i da zdravstveni radnici budu zadovoljni", navodi Latifović.

Predsjednica Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK-a Adisa Fakić izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem ovog ugovora, zahvalivši kantonalnoj vladi na razumijevanju tokom jednoipomjesečnog pregovaranja, dodavši da od 2007. godine satnica u zdravstvenom sektoru do sada nije bila povećana.

Kolektivni granski ugovor u oblasti zdravstva na području najmnogoljudnijeg kantona potpisan je na period od godinu dana.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...