Tuzla
0

Potpisan aneks kolektivnog ugovora sa sindikatom osnovnog obrazovanja

FENA
Vlada Tuzlanskog kantona danas je potpisala Aneks kolektivnog ugovora s predstavnicima Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja.

S obzirom na to da je na snazi Odluka o privremenom financiranju, Aneksom kolektivnog ugovora zadržavaju se uvjeti iz starog kolektivnog ugovora i stvaraju preduvjeti za financiranje osnovnog odgoja i obrazovanja do usvajanja proračuna za 2009. godinu.

"Očekujemo da ćemo u pregovorima s Vladom doći do teksta novog kolektivnog ugovora, a dananšnjim činom stvaramo preduvjete kako bi uposlenici u osnovnom odgoju i obrazovanju mogli na vrijeme dobiti plaću za prva tri mjeseca ove godine", kazao je Mirzet Pozderović, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Tuzlanskoga kantona.

Pregovarački timovi Vlade i Sindikata intenzivno rade na usuglašavanju teksta novog kolektivnog ugovora koji bi trebao da bude usvojen do polovice ove godine.

"Očekujem da ćemo usvajanjem novog kolektivnog ugovora stvoriti jednu trajniju osnovu te da nećemo morati povremeno potpisivati anekse kao što to činimo danas. Također, u toku su i pregovori s ostalim sindikatima koji će, nadam se, polučit kvalitetan tekst novih kolektivnih ugovora. Naš Proračun nije sjajan, ali smatram da pruža solidnu osnovu za radi i napredovanje u oblasti obrazovanja", kazao je premijera Tuzlanskog kantona Enes Mujić, koji je u ime Vlade i potpisao Aneks kolektivnog ugovora osnovnog odgoja i obrazovanja.