{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potočnik: BiH treba učiniti niz koraka na poboljšanju stanja u nauci

F
5.10.2007. u 15:15
0
0
Potočnik: BiH treba učiniti niz koraka na poboljšanju stanja u nauci
0
Potočnik: BiH treba učiniti niz koraka na poboljšanju stanja u nauci
Usvajanje strategije naučnog razvoja i zakona o nauci na državnom nivou te pridruživanje BiH Sedmom okvirnom programu EU prioriteti su koje bh. vlasti moraju hitno poduzeti da bi unaprijedili stanje u nauci i istraživanju u BiH, izjavio je danas u Sarajevu evropski komesar za nauku i istraživački rad Janez Potočnik.
On je tokom dvodnevne posjete BiH, u okviru turneje glavnim gradovima zemalja Balkana, razgovarao s bh. zvaničnicima i predstavnicima akademske i naučne zajednice o saradnji BiH i Evropske unije u nauci i naučnoistraživačkm radu.

Na kraju posjete je na pres-konferenciji još jednom ukazao na značaj pridruživanja BiH Sedmom okvirnom sporazumu EU, čiji je ukupni budžet za narednih sedam godina veći od 50 milijardi eura.

-Kada bi BiH postala pridružena članica ovog programa to znači da je ona u nauci i istraživanjiu ustvari članica EU, jer ima iste obaveze i prava kao ostale članice, ustvrdio je Potočnik.

Kako bi najbolje oslikao trenutno stanje u nauci u BiH, evropski komesar je kazao da je BiH 1990. izdvajala 1,5 posto BDP za nauku, što je razina koju danas ima Slovenija. Danas je u BiH situacija takva da se za nauku gotovo ništa ne izdvaja.

Potočnik je naglasio da bi pridruživanje BiH Sedmom okvirnom programu pomoglo nauci u našoj zemlji da stane nanoge, a to bi bilo značajno i s političkog aspekta.

EU može pomoći BiH na ovom planu, ako o tome postoji saglasnost u samoj zemlji, dodao je.

Sedmi okvirni program je glavni instrument kojim EU daje novac za naučnoistraživački rad i razvojne aktivnosti za gotovo sve naučne discipline. Pridruživanje ovom programu omogućit će BiH da dobije novac za finansiranje naučnoistraživačke saradnje na evropskom nivou te da inicira mobilnost bh. istraživača u zemlje EU.

Iskazavši podršku putu BiH prema EU, evropski komesar za nauku i istraživački rad istaknuo je da su na ovom putu nužne promjene i konsenzus domaćih političara.

-Promjene radite radi sebe, a ne radi Evrope. Za put prema EU nema prečica, jer su one samo gubljenje vremena, ustvrdio je Potočnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: