BiH
0

Potočari: 11 godina poslije genocida

FENA
Dženaza za 505 žrtava genocida koji se u julu 1995. godine dogodio u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a, obavljena je danas u Memorijalnom centru u Potočarima, na 11. godišnjicu obilježavanja srebreničke tragedije.

Obilježavanje je počelo u podne učenjem Kur'ana, nakon čega je uslijedilo dizanje zastave i intoniranje državne himne. Izveden je i poetsko-muzički performans "Srebrenički inferno" te ilahija "Šehidi".

[SLIKA]1[/SLIKA]

Klanjanju podne-namaza prethodilo je učenje Kur'ana, a nakon podne-namaza reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić proučio je dovu te se obratio prigodnim riječima.

"Nalazimo se u Potočarima, dolini bosanskih šehida. Ovdje se od 11. jula 1995. godine vrijeme drugačije računa. Ali ne samo ovdje, vrijeme se drugačije računa od 11. jula 1995. godine u Njujorku i u Hagu, jer nakon 11. jula 1995. godine ništa nije isto, sve je drugačije – i vrijeme i mjesto. I niko nije isti nakon 11. jula 1995. godine. Svi su drugačiji, i veliki i mali, i moćni i nemoćni", kazao je reis Cerić.

Dodao je kako su ovdje u Potočarima "veliki ostali mali, a mali su postali hrabri u borbi za istinu i pravdu. Ovdje u Potočarima, moćni su ostali sramni, a nemoćni su postali uvjereni da će pravda stići svakog zločinca ma koliko bježao i ma koliko se krio".

Reis Cerić je istaknuo da je jedanaest godina prošlo od 11. jula 1995. godine u Potočarima "kao 11 Jusufovih zvijezda koje padaju na sedždu i koje u ozračju sunca kad je dan i u svjetlosti mjeseca kad je noć otkrivaju trag onima koji ubiše nevinog čovjeka".

[SLIKA]2[/SLIKA]

"Jedanaest godina je prošlo kao 11 Jusufovih zvijezda na kojima se može čitati 11 važnih poruka koje treba sada i ovdje u Potočarima pročitati. Poruka prva – Bog ima i postoji, Bog sve vidi i sve zna. Poruka druga – život je dar Božiji i zato niko nema pravo život ubijati. Poruka treća – ko god ubije jednog nevinog čovjeka kao da je ubio cijeli svijet. Poruka četvrta – ko god spasi jednog čovjeka kao da je spasio cijeli svijet. Poruka peta – ko god pomogne majkama da izliječe svoje teške rane, kao da je pomogao cijeli svijet. Poruka šesta – istina se ne može ni poreći ni sakriti. Poruka sedma – pravda se ne može ni zaobići ni izbjeći. Poruka osma - za zločin protiv čovjeka mora se odgovarati. Poruka deveta - ratni zločinci imaju pravo na kaznu. Poruka deseta – ovi šehidi su dženetske ptice štono kljunom kucaju na savjest onih koji još uvijek neće da znaju i neće da priznaju da se ovdje dogodio genocid. Ovo je dolina bosanskih šehida koja svjedoči o ljudima koji nisu imali dušu da spase nevinog čovjeka. Poruka jedanaesta – svi smo Božiji i svi se Bogu vraćamo", kazao je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

[SLIKA]5[/SLIKA]

Zato danas, dodao je on, neka se čuje i ovo – i nebo kad bi se slilo i zemlja kad bi se slegla i sunce kad bi se klelo i mjesec kad bi se skrio, naša duša ne bi odustala od istine koja se ovdje u Potočarima slaže svake godine pred svima nama i pred svima njima koje čeka istina i pravda ovdje i tamo gdje nema govora ni pogovora, gdje nema laži ni polaži, gdje je samo istina i pravda za sve što se zna i za sve što se ne zna o zločinu protiv čovjeka.

"Istina je naša vjera, pravda je naša sudbina, Bosna je naša mjera suživota, Srebrenica je naše more i naša obala spasa, u njoj se svi možemo utopiti, ali u njoj se svi možemo i spasiti ako Bog da", poručio je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

[SLIKA]3[/SLIKA]

On je predvodio dženaza-namaz za 505 identificiranih žrtava genocida u Srebrenici koji su danas ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima i koji će smiraj naći pored 1.937 ranije ukopanih srebreničkih žrtava.

U Memorijalnom centru u Potočarima, pored članova porodica ubijenih Srebreničana, bio je prisutan veliki broj ljudi među kojima su domaći i međunarodni zvaničnici. Prisutna je bila i glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte koja prošle godine nije došla na obilježavanje 10. godišnjice stradanja Srebreničana u znak protesta što nisu uhapšeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

[SLIKA]6[/SLIKA]

Del Ponte je po dolasku u Memorijalni centar u Potočare izjavila da je ovdje zbog toga da bi odala počast žrtvama genocida i da bi vidjela preživjele od genocida.

"Žao mi je, naravno da sam jako ljuta što su Karadžić i Mladić još na slobodi", kazala je Del Ponte.