{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potočari: 11 godina poslije genocida

F
11.7.2006. u 15:23
0
0
Potočari: 11 godina poslije genocida
0
Potočari: 11 godina poslije genocida
Dženaza za 505 žrtava genocida koji se u julu 1995. godine dogodio u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a, obavljena je danas u Memorijalnom centru u Potočarima, na 11. godišnjicu obilježavanja srebreničke tragedije.
Obilježavanje je počelo u podne učenjem Kur'ana, nakon čega je uslijedilo dizanje zastave i intoniranje državne himne. Izveden je i poetsko-muzički performans "Srebrenički inferno" te ilahija "Šehidi".

[SLIKA]1[/SLIKA]

Klanjanju podne-namaza prethodilo je učenje Kur'ana, a nakon podne-namaza reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić proučio je dovu te se obratio prigodnim riječima.

"Nalazimo se u Potočarima, dolini bosanskih šehida. Ovdje se od 11. jula 1995. godine vrijeme drugačije računa. Ali ne samo ovdje, vrijeme se drugačije računa od 11. jula 1995. godine u Njujorku i u Hagu, jer nakon 11. jula 1995. godine ništa nije isto, sve je drugačije – i vrijeme i mjesto. I niko nije isti nakon 11. jula 1995. godine. Svi su drugačiji, i veliki i mali, i moćni i nemoćni", kazao je reis Cerić.

Dodao je kako su ovdje u Potočarima "veliki ostali mali, a mali su postali hrabri u borbi za istinu i pravdu. Ovdje u Potočarima, moćni su ostali sramni, a nemoćni su postali uvjereni da će pravda stići svakog zločinca ma koliko bježao i ma koliko se krio".

Reis Cerić je istaknuo da je jedanaest godina prošlo od 11. jula 1995. godine u Potočarima "kao 11 Jusufovih zvijezda koje padaju na sedždu i koje u ozračju sunca kad je dan i u svjetlosti mjeseca kad je noć otkrivaju trag onima koji ubiše nevinog čovjeka".

[SLIKA]2[/SLIKA]

"Jedanaest godina je prošlo kao 11 Jusufovih zvijezda na kojima se može čitati 11 važnih poruka koje treba sada i ovdje u Potočarima pročitati. Poruka prva – Bog ima i postoji, Bog sve vidi i sve zna. Poruka druga – život je dar Božiji i zato niko nema pravo život ubijati. Poruka treća – ko god ubije jednog nevinog čovjeka kao da je ubio cijeli svijet. Poruka četvrta – ko god spasi jednog čovjeka kao da je spasio cijeli svijet. Poruka peta – ko god pomogne majkama da izliječe svoje teške rane, kao da je pomogao cijeli svijet. Poruka šesta – istina se ne može ni poreći ni sakriti. Poruka sedma – pravda se ne može ni zaobići ni izbjeći. Poruka osma - za zločin protiv čovjeka mora se odgovarati. Poruka deveta - ratni zločinci imaju pravo na kaznu. Poruka deseta – ovi šehidi su dženetske ptice štono kljunom kucaju na savjest onih koji još uvijek neće da znaju i neće da priznaju da se ovdje dogodio genocid. Ovo je dolina bosanskih šehida koja svjedoči o ljudima koji nisu imali dušu da spase nevinog čovjeka. Poruka jedanaesta – svi smo Božiji i svi se Bogu vraćamo", kazao je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

[SLIKA]5[/SLIKA]

Zato danas, dodao je on, neka se čuje i ovo – i nebo kad bi se slilo i zemlja kad bi se slegla i sunce kad bi se klelo i mjesec kad bi se skrio, naša duša ne bi odustala od istine koja se ovdje u Potočarima slaže svake godine pred svima nama i pred svima njima koje čeka istina i pravda ovdje i tamo gdje nema govora ni pogovora, gdje nema laži ni polaži, gdje je samo istina i pravda za sve što se zna i za sve što se ne zna o zločinu protiv čovjeka.

"Istina je naša vjera, pravda je naša sudbina, Bosna je naša mjera suživota, Srebrenica je naše more i naša obala spasa, u njoj se svi možemo utopiti, ali u njoj se svi možemo i spasiti ako Bog da", poručio je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

[SLIKA]3[/SLIKA]

On je predvodio dženaza-namaz za 505 identificiranih žrtava genocida u Srebrenici koji su danas ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima i koji će smiraj naći pored 1.937 ranije ukopanih srebreničkih žrtava.

U Memorijalnom centru u Potočarima, pored članova porodica ubijenih Srebreničana, bio je prisutan veliki broj ljudi među kojima su domaći i međunarodni zvaničnici. Prisutna je bila i glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte koja prošle godine nije došla na obilježavanje 10. godišnjice stradanja Srebreničana u znak protesta što nisu uhapšeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

[SLIKA]6[/SLIKA]

Del Ponte je po dolasku u Memorijalni centar u Potočare izjavila da je ovdje zbog toga da bi odala počast žrtvama genocida i da bi vidjela preživjele od genocida.

"Žao mi je, naravno da sam jako ljuta što su Karadžić i Mladić još na slobodi", kazala je Del Ponte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: