Zločini na Grbavici
0

Potjernica za Veselinom Vlahovićem Batkom

FENA
Više od decenije od kraja rata, ime Veselina Vlahovića Batka je simbol straha za sve koji su preživjeli strahote u sarajevskom naselju Grbavica i čini se da će ostati još dugo, jer nijedna raspisana potjernica nije dovela do njegovog hapšenja.

Kako piše BIRN - Justice Report, stanovnici sarajevskog naselja Grbavica, oni koji su tamo bili za vrijeme rata od 1992. do 1995. godine, i danas se sa strahom prisjećaju Vlahovića.

Zbog sumnji da je počinio ratne zločine, za Batkom tragaju pravosudni organi Crne Gore i BiH i to već godinama, ali bezuspješno.

Početkom oktobra ove godine, Državni sud u Sarajevu je, na zahtjev Tužilaštva BiH, izdao nalog za raspisivanje potjernice za njim, te mu “odredio pritvor”.

Tužilaštvo BiH pretpostavlja da se Vlahović nalazi u Crnoj Gori, što tamošnje vlasti negiraju, ističući da je i u ovoj zemlji na snazi potjernica za njim - zbog bjekstva iz zatvora gdje je služio kaznu za razbojništvo, te zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području BiH.

-Ulijevao mi je strah. Kad se pojavi, ja se zaledim. Jednom sam ga vidjela. Okrenem se, on stoji. Ja umrla, pa oživjela, prisjetila se jednog od susreta sa Vlahovićem Sarajka sa Grbavice, koja nije željela da njeno ime objavljujemo.

Ona je preživjela susret s Batkom, ali, prema tvrdnjama sagovornika Justice Reporta, mnogi koje je odveo nikada se nisu vratili.

-Iz moje zgrade je u junu 1992. godine odveo jednog Alagića. On je ubijen, kaže R.T., koji je također u to vrijeme živio na Grbavici.

Jedan od svjedoka u Haagu, bivši funkcioner Srpske demokratske stranke (SDS), Batka je nazvao “naoružanim čudovištem”.