{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potezi iz RS-a ugrožavaju kredibilitet BiH

S
25.9.2009. u 15:45
0
18
Potezi iz RS-a ugrožavaju kredibilitet BiH
0
Potezi iz RS-a ugrožavaju kredibilitet BiH
Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira sastali su se danas u Sarajevu kako bi razmotrili situaciju u zemlji nastalu nakon pokretanja pitanja Elektroprijenosa BiH. Ambasadori Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Švedske kao predsjedavajuće Evropskom unijom, Evropske komisije i Turske usvojili su stav da zaključci Vlade Republike Srpske sa 124. sjednice održane 24. septembra 2009. godine ozbiljno osporava neke aspekte Općeg okvirnog sporazuma za mir (Dejtonski mirovni sporazum).
Pozivajući Vladu RS-a, a posebno Narodnu skupštinu RS-a, da ponovo razmisle o pravcu u kojem idu na sjednici planiranoj za 30. septembra, ambasadori su danas konstatirali da bi mogući koraci unazad u političkim odnosima i osporavanje Općeg okvirnog sporazuma za mir samo naštetili interesima građana Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, te su jasno istakli da postupci Vlade Republike Srpske prijete da odlože ispunjenje pet ciljeva i dva uvjeta neophodnih za tranziciju. Oni su također potvrdili da bi ovakvo osporavanje Općeg okvirnog sporazuma ugrozilo kredibilitet BiH kao potencijalne članice EU i NATO-a.

Prošle sedmice ambasadori su dali punu podršku visokom predstavniku da poduzme mjere kojima se održava kontinuitet poslovanja Elektroprijenosa BiH, nakon odbijanja Republike Srpske da provede zaključke iz Deklaracije Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira od 31. oktobra 2007. godine, komunikea od 25. juna 2008. i 30. juna 2009., i Izjave ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira od 12. septembra 2008.

Zaključci Vlade Republike Srpske jasan su pokušaj da se oslabi jedno važno preduzeće na državnom nivou, utemeljeno u skladu sa Ustavom BiH. Ovo je također značajno nazadovanje u ispunjenju prioritetnih zadataka koji su neophodni za članstvo u Evropskoj uniji.

Ambasadori smatraju direktnim osporavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma činjenicu da je Vlada Republike Srpske odbacila autoritet visokog predstavnika i dala nalog Službenom listu RS-a da ne objavljuju Odluku visokog predstavnika od 18. septembra 2009.

Ambasadori su danas primili k znanju da je supervizor za Brčko odlučan u stavu da odbijanje autoriteta supervizora od strane Republike Srpske i odbijanje objavljivanja odluke koju je donio visoki predstavnik u cilju dovršetka provedbe Konačne odluke za Brčko predstavlja čin ozbiljnog nepoštivanja koji mora biti korigiran prije nego što okončanje međunarodne supervizije bude privedeno kraju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: