{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potenciranje ustava je izvor nestabilnosti

S
30.8.2009. u 17:03
0
26
Potenciranje ustava je izvor nestabilnosti
0
Potenciranje ustava je izvor nestabilnosti
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da stalno potenciranje na novog ustava dovodi do političke nestabilnosti u BiH i očigledno je udaljava od onoga čime se trenutno bavi cijeli svijet, a to je ekonomska kriza.
"Dok se svijet bavi time kako prevazići ekonomsku krizu, koja svojim efektima utiče na čitav region, u BiH bi da se bave ustavnim promjenama", rekao je Dodik novinarima danas u Brodu.

Dodik je ponovio prijedlog da se u BiH uvede moratorijum na političke teme dok traje ekonomska kriza i da se pruži prednost ekonomiji, dodavši da je kriza stigla iz SAD, a da tamo nikome nije "palo na pamet" da zbog toga mijenja ustav.

"Moram da kažem da mi u RS ne vidimo razloge za bilo kakve ustavne promjene i da one ne mogu proći ako bi time Srpska bila oštećena", rekao je Dodik, te dodao da ne zna zašto je njegov prijedlog za uvođenje moratorijuma na političke teme izazvao mnoga reagovanja, jer je, kako je naveo, to samo prijedlog, koji ne može proći ako ne bude podržan.

On je dodao da predstavnici RS ne misle ni da mora proći koncept koji govori da se moraju ojačati državni organi, istakavši da će, ukoliko do razgovora o ustavnim promjenama dođe, RS imati svoje prijedloge, koji će možda mnoge iznenaditi.

"Ukoliko do razgovora dođe, mi ćemo tražiti da se u Ustavu BiH jasno naznači da u BiH ne postoje Sud i Tužilaštvo, jer su se ove institucije pokazale kao sud političke egzekucije. To se nekima neće svidjeti, ali taj prijedlog će biti naš uslov za učešće u razgovorima o ustavu", podvukao je Dodik.

Dodik je dodao da je u budućnosti nemoguće očekivati dalju eroziju nadležnosti RS, bar ne dok je on premijer.

"RS mora biti prihvaćena u BiH i, dok se god RS realno ne prihvati da postoji, nema mogućnosti da BiH funkcioniše. Mislim da u budućnosti BiH treba urediti kao konfederalni sistem, u kome se mora uvažiti činjenica da BiH mora umanjiti svoje nadležnosti", poručio je Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: