Glasanje u Parlamentu
106

Potencijalni plan za formiranje Vlade FBiH: Većina bi rezolucijom zatražila Schmidtovu reakciju

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nova većina u Federaciji BiH nema saglasnost svih članova rukovodstva FBiH da formira vladu. S obzirom na to, morat će smisliti plan za izlazak iz ćorsokaka, u koji ih je izmjenama zakona doveo visoki predstavnik. Upravo na njega i nove izmjene se sada oslanja Osmorka, ali kako će to izlobirati?

Članovi stranaka koje pripadaju novoj većini u entitetu su u javnosti više puta istaknuli da će nova vlada biti formirana 6. aprila, ali je nejasno kako to zakonski planiraju provesti. Jedan od članova rukovodstva FBiH Refik Lendo (SDA) ne podržava sastav nove vlade, zbog čega je nije ni moguće imenovati.

Prema aktuelnom Ustavu FBiH svi članovi rukovodstva moraju dati saglasnost prije nego što odluka o imenovanju bude upućena u parlamentarnu proceduru. Uprkos tome je predsjedavajuća Predstavničkog doma Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka) kazala da će sjednica ovog doma biti održana na tu temu. Međutim, to bi zakonski bilo neregularno.

Sjednica Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je zakazana za sutra u 13 sati, a na njoj bi se članovi trebali dogovoriti o održavanju narednih sjednica tog doma, odnosno dogovorili bi datum održavanja sjednice na kojoj bi razgovarali o formiranju vlasti.

Plan je, prema nezvaničnim saznanjima Klix.ba, da u skorije vrijeme budu zakazane sjednice oba doma Parlamenta FBiH kako bi usvojili rezoluciju u kojoj pozivaju OHR da nametne rješenje za bezizlaznu situaciju.

Na taj način bi pokazali parlamentarnu snagu na koju su se i pozivali prethodnih dana govoreći da Vladu FBiH trebaju formirati oni koji imaju većinu u Predstavničkom domu. Tako naravno ne funkcioniše Ustav FBiH, osim ukoliko Christian Schmidt ne nametne izmjene.

Strankama Osmorke je jasna činjenica da Vladu FBiH ne mogu formirati samo u Predstavničkom domu, ignorišući rukovodstvo FBiH, međutim ukoliko bi usvojili rezoluciju, to bi Schmidtu moglo biti opravdanje za nametanje svojih rješenja.

U javnosti su se već pojavile nekolike verzije Schmidtovih novih izmjena. Zbog navodnog plana da formiranje vlade bude izmješteno iz ruku (pot)predsjednika FBiH u jedan od tri kantona te Dom naroda, organizovani su i protesti ispred OHR-a. Od takve odluke se navodno odustalo, ali je potencijalno novo rješenje uvođenje veta, no problem je što bi to navodno bilo privremeno, samo za ovaj mandat.