{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Posvađali se zbog Annanove smrti: Čović i Ivanić se ogradili od Izetbegovićevog saopćenja

Piše: Er. M./Klix.ba
20.8.2018. u 11:05
244
326
Posvađali se zbog Annanove smrti: Čović i Ivanić se ogradili od Izetbegovićevog saopćenja
244
Posvađali se zbog Annanove smrti: Čović i Ivanić se ogradili od Izetbegovićevog saopćenja
Foto: E. H./Klix.ba
Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Mladen Ivanić saopćili su kako se ograđuju od saopćenja za javnost koje je jučer poslao predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u vezi sa smrću bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija Annana.
Čović i Ivanić su medijima dostavili zajedničko saopćenje za javnost u kojem se navodi da predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ne može istupati u ime cijele institucije ukoliko za to nema saglasnosti druga dva člana Predsjedništva BiH, već isklјučivo kao član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

"Kolega Izetbegović nije mogao, bez prethodne konsultacije, u ime Predsjedništva BiH objaviti telegram saučešća i saopćenje za javnost koje, osim izraza saosjećanja, duboko zadire u domen neprihvatlјive političke kvalifikacije. Ne dijelimo ocjene koje je kolega Izetbegović uputio u tekstu povodom smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Annana i osuđujemo ovakvu zloupotrebu pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH", piše u saopćenju.

Podsjećamo, iz Predsjedništva BiH javnosti je jučer dostavljeno saopćenje za javnost naslovljeno kao "Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u ime Predsjedništva BiH i u svoje lično ime uputio telegram saučešća porodici Kofija Annana".

"Kofi Annan, koji, prema riječima generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa, u mnogo čemu simbolizira UN, svjedočio je i bio učesnik najtežih propusta i grešaka UN-a koje su dovele do genocida u Srebrenici. Njegova ljudska osobina da prizna grešku i da se za istu izvini olakšala je put traženja istine za žrtve genocida i njihove porodice, koja je potvrđena presudama međunarodnih krivičnih sudova", pisalo je u saopćenju Bakira Izetbegovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: