Rijaset IZ u BiH
0

Postupak protiv imama Butkovića iz Živinica

FENA
Foto: Zivinice.ba
Foto: Zivinice.ba
Disciplinska komisija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pokrenula je postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti Mehmeda Butkovića, imama iz Živinica, ali nije mogla izreći disciplinsku mjeru kako je to predviđeno Pravilnikom o radu imama, javila je Mina pozivajući se na saopćenje Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

U povodu informacije o potvrđivanju optužnice Općinskog suda u Živinicama protiv imama Mehmeda Butkovića komisija u sastavu Husein ef. Kavazović, predsjednik, i Mustafa Hasani i Hamid Indžić, članovi, neovisno od aktivnosti nadležnih državnih organa, a nakon prikupljanja dostupnih relevantnih činjenica, održala je dva pretresa, 7. i 19. maja u Tuzli, gdje je izvela sve raspoložive dokaze i činjenice te saslušala izjave svjedoka.

Iako su S.H. i E.H. kao podnosioci prijave uredno pozvani na oba pretresa, nisu se odazvali pretresu niti su svoj izostanak opravdali.

Zbog nemogućnosti saslušanja podnosioca prijave te nedostatka dovoljno dokaza za potkrepu navoda iz prijave i zbog toga što joj nisu poznati dokazi čije bi izvođenje predložila, a koji bi u ovom predmetu doprinijeli utvrđivanju činjeničnog stanja, Komisija nije mogla izreći disciplinsku mjeru.

Podsjetimo, Kantonalno tužilaštvo Tuzla podiglo je optužnicu protiv Muhameda Butkovića, glavnog imama iz Živinica zbog bludnih radnji nad 20-godišnjom E.H, koja je tu radila kao čistačica. On ju je napastvovao u novembru prošle godine u prostorijama džemata.

U prijavi policiji ona je navela da joj je imam Butković, dok je čistila prostorije, prišao sa leđa, silom je okrenuo prema sebi, miliovao je po grudima i ostalim dijelovima tijela. Uspjela je da pobjegne i odmah je sve ispričala mužu i ocu.