BiH
0

Postojeći ustav kočnica razvoju BiH

FENA
Bosanskohercegovačka podrinjska narodna stranka (BPNS), BH Slobodni demokrati i Stranka demokratske aktivnosti (A-sda) smatraju da je postojeći Ustav postao kočnica razvoju BiH i prosperitetu njenih građana, te da ga treba zamijeniti novim koji će biti zasnovan na evropskim principima i štititi ljudska prava.

Lideri tih triju političkih partija Seid Karić, Sead Avdić i Izet Hadžić istaknuli su danas na zajedničkoj pres-konferenciji da je pred BiH vrijeme u kojem se odlučuje o temeljnim premisama i njenoj budućnosti prije svega s aspekta ustavne rekonstrukcije BiH, ali da za to nema političke volje.

-Zbog toga nam je, rečeno je danas, potrebna stvarna pomoć međunarodne zajednice.

Njihovo mišljenje je da o Ustavu treba da raspravlja parlament kao najveće državno zakonodavno tijelo te da taj dokument treba da bude upućen i u javnu raspravu.

Razgovore u Prudu, Banjoj Luci i Mostaru okarakterizirali su kao promašene susrete u kojima su tri bh. lidera "uzela sebi za pravo da zastupaju bh. građane", te se pritom zapitali imaju li oni legitimitet za to.

Gost današnje pres-konferencije spomenutih triju političkih partija bio je Mladen Potočnik, poslanik u državnom parlamentu u periodu od 2002. do 2006. On je tad napisao prijedlog novog ustava BiH u kojem su izjednačena individualna i kolektivna prava i onemogućeno nijednom narodu da bude nad drugim narodima. U njemu je država organizirana na dva nivoa - država i općine kao jedinice lokalne samouprave.

Taj dokument tad je dat kao amandman na postojeći Ustav, ali nije prošao u parlamentarnoj proceduri.

  • Osnovni cilj mi je bio dati konkretan prijedlog koji je usklađen s pravima i slobodama ljudi i evropskim standardima. Vjerujem da će doći vrijeme aktiviranja ovog ustava jer on je dovoljan kao podloga, a usuđujem se reći, i kao rješenje za BiH, kazao je on.

Potočnik je, paralelno s tim, napravio i 15-godišnji ekonomski plan razvoja BiH s vizijom i strategijom.

Sudionici današnje pres-konferencije konstatirali su da nova američka administracija pokazuje zainteresiranost za Balkan posebno za BiH, što pokazuje i nedavna posjeta zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Stuarta Jonesa.