{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Postjugoslavenska mirovna akademija sa 60 učesnika

F
27.7.2009. u 11:13
0
1
Postjugoslavenska mirovna akademija sa 60 učesnika
0
Postjugoslavenska mirovna akademija sa 60 učesnika
Franjevački studentski centar u Sarajevu domaćin je Druge postjugoslavenske mirovne akademije koja je okupila oko 60 učesnika iz zemalja regiona.
U sklopu Akademije bit će održana tri paralelna kursa: "Sjećanje, pamćenje i zaboravljanje", "Aktivizam reloaded" i "Dinamika konflikta u konfliktnom društvu", a predavači su Stef Jansen (Univerzitet u Manchesteru), Goran Božičević (Miramida centar Istra), Paul Stubbs (Ekonomski institut Zagreb) i Orli Fridman (Institut za komparativne studije konflikata).

Članica organizacijskog tima Sanja Dejanković izjavila je da se radi o inicijativi četiri nevladine organizacije iz Sarajeva - Centra za nenasilnu akciju, Centralnog saveza Menoita, Nansen dijalog centra i Terce.

Po njenim riječima, organizatori su se prije svega vodili svojom potrebom za teorijskom podlogom koja bi ih vodila u budućem radu, jer je tokom godina nastao veliki jaz između aktivističkog i akademskog pristupa.

Zato je ova akademija praktično način da se "ujedine" ova dva pristupa, kaže Dejanković.

Predavač o temi aktivizma, Goran Božićević, kazao je da je za njega aktivizam svaka aktivnost koja teži mijenjanju društvenih odnosa u smislu da se ostvaruje više pravde, manje nasilja i da ima viziju jednog idealnog društva.

- Ali, aktivizam može biti na ulici ili radnom mjestu, kada god vidimo neku nepravdu ili neko zlo, rekao je on.

On smatra da svi mogu i trebaju reagirati na zlo koje se dešava, pa bilo to uskraćivanje naknada za porodilje, smanjenje penzija ili zagađivanje okoliša.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: