BiH
0

Postjugoslavenska mirovna akademija sa 60 učesnika

FENA
Franjevački studentski centar u Sarajevu domaćin je Druge postjugoslavenske mirovne akademije koja je okupila oko 60 učesnika iz zemalja regiona.

U sklopu Akademije bit će održana tri paralelna kursa: "Sjećanje, pamćenje i zaboravljanje", "Aktivizam reloaded" i "Dinamika konflikta u konfliktnom društvu", a predavači su Stef Jansen (Univerzitet u Manchesteru), Goran Božičević (Miramida centar Istra), Paul Stubbs (Ekonomski institut Zagreb) i Orli Fridman (Institut za komparativne studije konflikata).

Članica organizacijskog tima Sanja Dejanković izjavila je da se radi o inicijativi četiri nevladine organizacije iz Sarajeva - Centra za nenasilnu akciju, Centralnog saveza Menoita, Nansen dijalog centra i Terce.

Po njenim riječima, organizatori su se prije svega vodili svojom potrebom za teorijskom podlogom koja bi ih vodila u budućem radu, jer je tokom godina nastao veliki jaz između aktivističkog i akademskog pristupa.

Zato je ova akademija praktično način da se "ujedine" ova dva pristupa, kaže Dejanković.

Predavač o temi aktivizma, Goran Božićević, kazao je da je za njega aktivizam svaka aktivnost koja teži mijenjanju društvenih odnosa u smislu da se ostvaruje više pravde, manje nasilja i da ima viziju jednog idealnog društva.

  • Ali, aktivizam može biti na ulici ili radnom mjestu, kada god vidimo neku nepravdu ili neko zlo, rekao je on.

On smatra da svi mogu i trebaju reagirati na zlo koje se dešava, pa bilo to uskraćivanje naknada za porodilje, smanjenje penzija ili zagađivanje okoliša.