Izazovi i naučene lekcije
44

Postizborna konferencija u Sarajevu: Predstavljanje rješenja za elektronsko glasanje

B. H.
Foto: UIZBIH
Foto: UIZBIH
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine uz finansijsku podršku Vijeća Evrope i Misije OSCE u BiH, a uz logističku podršku Udruženja izbornih zvaničnika u Bosni i Hercegovini (UIZBiH) organizira postizbornu Konferenciju "Opći izbori 2022. – Izazovi i naučene lekcije" 15. i 16. juna u hotelu Holiday.

Svrha konferencije je pružiti priliku svim relevantnim sugovornicima izborne administracije za ocjenu njihovog rada tokom Općih izbora koji su održani u oktobru 2022. godine. Fokus postizborne konferencije će biti na analizi kako su organizirani i provedeni Opći izbori u Bosni i Hercegovini u 2022. godini.

Na konferenciji će predstavljanje imati i kompanija Smartmatic, koja će predstaviti rješenja za elektronsko glasanje.

Konferencija bi trebala okupiti oko 200 učesnika  -  predstavnika općinskih / gradskih izbornih komisija iz 143 općine /grada u BiH, predstavnike zakonodavnih organa Bosne i Hercegovine, izborne stručnjake iz zemlje i inostranstva uključujući predstavnike Vijeća Evrope, OSCE BiH, OSCE/ODIHR, Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE), Delegacije Evropske unije, Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES), Ureda Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), predstavnike nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini i medija.

Udruženje izbornih zvaničnika u BiH (UIZBIH) je osnovano 1999. godine sa ciljem da obezbijedi nezavisan forum u Bosni i Hercegovini za razmjenu informacija između izbornih službenika i da doprinese unaprijeđenju demokratskih izbora i osigura povjerenje javnosti u izborni proces. UIZBiH ima preko 1000 članova, iz sva tri konstitutivna naroda iz svih općina u BiH i uključuju bivše i sadašnje članove izbornih komisija, sudije i istaknute pravnike.

UIZBIH implementira edukativne projekte u vezi sa unapređenjem odgovornosti izabranih zvaničnika i jačanjem uloge građana u procesima donošenja odluka, gdje su ostvareni značajni rezultati.

Međunarodne aktivnosti su također značajne. Delegacije članova UIZBIH posmatraju izbore u drugim zemljama, uče o raznim administrativnim modelima, učestvuju na međunarodnim konferencijama i posjećuju slična udruženja izbornih zvaničnika u drugim zemljama. Ostvarena je uspješna saradnja sa mnogim vladinim i nevladinim organizacijama iz BiH i šire regije (Centralna izborna komisija BiH, općinske/gradske izborne komisije u BiH, Udruženje za slijepa i slabovidna lica Kantona Sarajevo, Vijeće organizacija osoba sa invaliditetom Federacije BiH, Koordinacioni odbor invalida Republike Srpske, GONG Hrvatska, CeSID Srbija, Agora Češka Republika, IFES SAD, IFES Ltd Velika Britanija, Ambasada Republike Češke, Ambasada SAD, Britanska ambasada, Švicarska ambasada) kao i mnoge druge organizacije.