|

"Poštivati nacionalnu rotaciju u Vijeću ministara"

"Poštivati nacionalnu rotaciju u Vijeću ministara"
0
F
FENA
20.1.2011. u 10:15
26
komentara
0

dijeljenja
"Poštivati nacionalnu rotaciju u Vijeću ministara" Zvonko Jurišić
Predsjedničko vijeće Hrvatske stranke prava (HSP) BiH zatražilo je na svojoj jučerašnjoj sjednici od svih stranaka zastupljenih u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, a posebice od onih koje će činiti buduću parlamentarnu većinu, da u potpunosti poštuju nacionalnu rotaciju u Vijeću ministara.
Tokom sjednice istaknuto je kako Hrvati u posljednjim sazivima Vijeća ministara nisu imali predsjedavajućeg tog vijeća, niti ministra vanjskih poslova, ministra civilnih poslova i ministra odbrane.

S tim u vezi, zaključeno je kako HSP BiH traži da u novom sazivu Vijeća ministara te dužnosti obnašaju osobe koje su pripadnici hrvatskog naroda u BiH.

Na sjednici je bilo osvrta na poruke koje u medijima plasiraju predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

"Ova osovina se navodno bori za pravdu i pravedno, uvijek naglašavajući važnost principa nacionalne rotacije. Međutim, za njih se nacionalna rotacija očigledno svela na dvije nacije Srbe i Bošnjake. Čini se kako su Hrvati, po njihovom shvaćanju, tek nebitan šaraf izbačen iz točka. Stoga se Dodik svom težinom napeo da kaže i medijima i svom predsjedniku Tadiću kako Srbima pripada Ministarstvo vanjskih poslova u BiH jer je "u prethodnom sazivu na toj funkciji bio predstavnik Bošnjaka", ističe se u saopćenju HSP-a.

Iz te stranke upozoravaju kako je u zadnja dva saziva Vijeća ministara, dužnost ministra vanjskih poslova obnašao Srbin, a potom osoba izabrana od strane bošnjačke opcije, te je više nego očito kako ovo mjesto sljeduje predstavnika iz reda hrvatskog naroda.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...