Vlada FBiH i Sindikat BiH
0

Postignut sporazum, najavljeni protest otkazan

FENA
Pregovarački timovi Vlade Federacije BiH i Saveza samostalnih sindikata BiH, predvođeni federalnim premijerom Mustafom Mujezinovićem i predsjednikom Sindikata BiH Edhemom Biberom, postigli su danas Sporazum kojim su prihvaćeni sindikalni prijedlozi u vezi s tzv. interventnim zakonom i u skladu s tim odgođeni su protesti zakazani za ponedjeljak i zamrznut generalni štrajk.

Sporazumom je precizirano da se 14. jula održi sastanak Kolegija Vlade FBiH i resornih ministarstava na kojem će se postići dogovor o konačnoj verziji izmjena i dopuna zakona o plaćama i naknadama koje nemaju karakter plaća (interventnog zakona), te da Vlada do 17. jula razmotri izmjene i dopune usaglašenog "interventnog zakona".

Strane potpisnice Sporazuma saglasne su da se aneksi na kolektivne ugovore svih nivoa zaključe prije upućivanja spomenutog zakona u parlamentarnu proceduru, a najkasnije do kraja ovog mjeseca.

Uz zadovoljstvo isakazano u povodu potpisivanja Sporazuma, premijer FBiH Mustafa Mujezinović ocjenio je u izjavi za medije korektnim, konstruktivnim i prihvatljivim prijedlog koji su zastupali sindikalni predstavnici.

Mujezinović je potcrtao da je u ovom trenutku prioritetan zadatak kako povećati proizvodnju i doći do neophodnih budžetskih sredstava.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber izjavio je kako su Sporazumom s federalnom Vladom sačuvani Zakon o radu i kolektivni ugovori, uz uvjerenje da će pregovori biti nastavljeni radi iznalaženja najboljih rješenja kada je u pitanju stand-by aranžman s MMF-om.

Po njegovim riječima, bit će usvojen zakon kojim neće biti derogirano radno zakonodavstvo.

Federalni premijer je, istovremeno, pozvao boračka udruženja da se sastanu i dogovore u vezi s dva prijedloga koja su "na stolu".

Demantirao je novinske napise o tome da je on (premijer) inicirao određene izmjene zakona o reviziji, odnosno u vezi s navodnim uvođenjem koeficijenta, konstatirajući kako je to u suprotnosti od onoga što je on govorio.

  • Nema uvođenja koeficijenta, jedan prijedlog je na stolu, a drugi prijedlog je onaj koji zastupaju udruge proistekle iz HVO-a, također, je na stolu, a koji od tih modela će biti primjenjen treba da odluče Ministarstvo za boračka pitanja i udruženja koja okupljaju predstavnike boračke populacije, bio je izričit premijer Mujezinović.

Mujezinović je demantirao i medijske spekulacije o tome da je poruka sastanka udruga HVO-a "da se ide na smanjenje, a da nema revizije".

  • To nije tačno, kazao je premijer, uz napomenu kako i spomenute udruge podržavaju i traže reviziju, ali u drugom modelu, te da će se vidjeti koji će od dva predložena modela biti u primjeni.