Partnerski odnos
37

Postignut dogovor Sindikata obrazovanja i Vlade USK, nema štrajka u školama

Piše: M. Ć.
Foto: Vlada USK
Foto: Vlada USK
U Vladi USK danas je održan sastanak predstavnika Sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja USK, a u konačnici je postignut dogovor o poštivanju trenutnog Kolektivnog ugovora, što znači da sindikati odustaju od najavljenog generalnog štrajka.

Kako je istaknuto nakon sastanka, dogovoreni su partnerski odnos i rad te konkretne aktivnosti na rješavanju zahtjeva sindikata, ali i unapređenju standarda rada i reforme oblasti obrazovanja. Sastanku je prisustvovao i Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

"Na današnjem sastanku je dogovoreno da će se Kolektivni ugovor u potpunosti implementirati. Osnovni kamen spoticanja u vezi s osnovicom je prevaziđen. U Nacrtu budžeta koji će vlada predložiti bit će ista osnovica za sve radnike koji platu primaju iz budžeta USK. Na taj način su otklonjene osnovne dileme u vezi s poštivanjem kolektivnog ugovora. Sredstva za ovu namjenu bit će namirena upotrebom unutrašnjih rezervi resornog ministarstva", rekao je Šatorović.

On je istakao da je današnji sastanak pokazao da je Vlada USK "vrlo odgovoran socijalni partner" i da ne mogu dati nijedno obećanje prije nego što urade detaljne analize.

"Također, postigli smo dogovor da će vlada u narednih šest mjeseci, u okviru svojih mogućnosti, pokušati iznaći sredstva za jednu nedostajuću platu koja kasni u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja. Sve u svemu, zadovoljni smo današnjim sastankom", dodao je.

Šatorović je kazao da će sindikati pružiti podršku Vladi USK u provedbi svih potrebnih mjera i da će biti dio komisija koje će obići sve škole u USK, provjeriti da li imaju optimalan broj zaposlenih te da li je stanje u školama onakvo kakvo se prikazuje ministarstvu. Taj proces bi trebao biti okončan do kraja februara.

"Daljnji smjer u kojem ćemo ići jeste da će se morati poštovati kolektivni ugovor. Pored toga, vlada će u skorijem vremenu imenovati komisiju koja će uraditi detaljnu analizu svih škola i gdje će se pokušati pronaći neki modus za uštede. Sve u svemu, idemo u pravcu da se ispoštuje osnovica koja je potpisana u kolektivnom ugovoru", rekao je Damir Omerdić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

Jedna od tema o kojoj je razgovarano je i dodatno usaglašavanje teksta Zakona o osnovnom obrazovanju, kako bi što ranije bio upućen u skupštinsku proceduru.

"Što se tiče podzakonskih akata koje smo tražili u svojim zahtjevima, dali smo rok od 60 dana da se svi ti akti mijenjaju ili ćemo uraditi izmjene i dopune postojećih akata. Radi se o bitnim stvarima, kao što je Pravilnik o napredovanju, Pravilnik o prijemu u radni odnos ili Pravilnik o tehnološkom višku. Također, dobili smo obećanje da će Zakon o osnovnom obrazovanju u što hitnijem roku ponovo proći proceduru kroz Vladu i doći u Skupštinu na izglasavanje", rekla je Zehra Hadžić, predsjednica sindikata osnovnog obrazovanja.

Sindikati su pozvali zastupnike u Skupštini USK da prihvate Nacrt budžeta za 2019. godinu, jer će on, kako su istakli, "omogućiti ravnopravan status svih zaposlenih koji primaju platu iz budžeta USK i biti put koji će kanton uvesti u stabilnu političku i ekonomsku situaciju".