BiH
0

Postignut dogovor o raspodjeli vlasti na nivou BiH

FENA
Predsjednici i predstavnici sedam političkih stranaka u BiH, SNSD-a SDA, Stranka za BiH, HDZ BiH, HDZ 1990, Narodna stranka radom za boljitak i PDP-a, u srijedu su na sastanku s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem, dogovorili i potpisali Dokument o programskim ciljevima te raspodjeli vlasti na nivou BiH.

Prema riječima predsjedavajućeg Radmanovića, dogovoren je raspored mjesta u Vijeću ministara dok mandatar još uvijek nije izabran.

"Ime mandatara bit će poznato sutra nakon vanredne sjednice Predsjedništva BiH ali smo dogovorili da on bude iz reda srpskog naroda", kazao je Radmanović.

Učesnici sastanka su usaglasili da na čelu Ministarstva vanjskih poslova BiH bude ministar iz reda bošnjačkog naroda a zamjenik iz reda srpskog naroda, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa - ministar iz reda srpskog naroda a zamjenik iz reda hrvatskog naroda, Ministarstva komunikacija i transporta - ministar iz reda hrvatskog naroda, zamjenik iz reda srpskog naroda, Ministarstva civilnih poslova - ministar iz reda srpskog naroda, zamjenik iz reda bošnjačkog naroda.

Na čelu Ministarstva sigurnosti bit će ministar iz reda bošnjačkog naroda, zamjenik iz reda hrvatskog naroda, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice - ministar iz reda bošnjačkog naroda, zamjenik iz reda hrvatskog naroda, Ministarstva pravde - ministar iz reda hrvatskog naroda, zamjenik iz reda bošnjačkog naroda, Ministarstva finansija i trezora - ministar iz reda hrvatskog naroda a zamjenik iz reda bošnjačkog naroda te Ministarstva odbrane - ministar iz reda bošnjačkog naroda, zamjenici iz reda srpskog i hrvatskog naroda.

Potpisnici su saglasni i da se sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održi 11. januara a izabran je i prvi predsjedavajući Beriz Belkić te zamjenici predsjedavajućeg Niko Lozančić i Milorad Živković.

Programski ciljevi su obuhvatili rješavanje pitanja koja su vezana za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju: reformu policije, reformu sistema javnog emitiranja, saradnju s Haškim tribunalom, reformu javne uprave i smanjivanje administracije u BiH, suzbijanje korupcije u BiH kroz ispunjenje obaveza koje BiH ima kao članica Grupe zemalja Savjeta Evrope protiv korupcije (SKESO) ali i potpisivanjem drugih odgovarajućih međunarodnih pravnih akata te jačanje krivičnog zakonodavstva i sankcija predviđenih za korupciju, izmjene i dopune krivičnog zakonodavstva u BiH te ubrzanje reforme obrazovanja u BiH.

Dogovorene su i aktivnosti na ispunjavanju uslova za sticanje statusa kandidata za člana EU. U usvojenom Programu istaknute su i sljedeće tačke: ispuniti potrebne uslove kako bi BiH što prije postala članicom NATO saveza, donijeti ustavna rješenja koja će uspostaviti funkcionalnu i modernu BiH s evropskim standardima, osigurati punu implementaciju Dejtonskog sporazuma, osigurati provođenje Sporazuma o sukseciji imovine i regulirati status državne imovine, regulirati pitanje granica sa susjednim državama i potpisati odgovarajuće ugovore o tome, osiguravajući pune interese BiH uključujući i nesmetan izlaz BiH na otvoreno more.

Zatim, uraditi nužne ekonomske reforme koje će osigurati međunarodni ekonomski suverenitet i jedinstven ekonomski prostor BiH, kojima će biti osigurano ubrzano otvaranje novih radnih mjesta i veća zaposlenost. Svojim mjerama, dogovoreno je, treba podržati nove investicije i ključne privatizacije, voditi politiku uravnoteženog ekonomskog razvoja na cijeloj teritoriji BiH, podsticati razvoj poljoprivrede, turizma i zaštitu čovjekove okoline u BiH, smanjiti spoljno-trgovinski deficit BiH.

Programski ciljevi obuhvatili su i položaj mladih u društvu, ojačavanje procesa povratka izbjeglih i raseljenih osoba i osiguravanje održivog povratka, izvršenje priprema i započinjanje izgradnje autoputa na koridoru 5c s priključnim putevima, podržavanje projekata gasifikacije u BiH te uspostavljanje Komisije za utvrđivanje istine o ratnom stradanju građana u BiH.

Potpisnici su saglasni da se otvori procedura izmjena Zakona o državnoj službi kako bi se stvorili preduvjeti za izbor sekretara ministarstava na mandatni period od pet godina.