|

Postavljene kamere u Sarajevu koje provjeravaju registracije i ukradena vozila

Postavljene kamere u Sarajevu koje provjeravaju registracije i ukradena vozila
749
Dž. L.
29.10.2019. u 14:38
47
komentara
749

dijeljenja
Postavljene kamere u Sarajevu koje provjeravaju registracije i ukradena vozila Foto: I. Š./Klix.ba
Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na nekoliko lokacija na području kantona postavila je kamere za automatsko prepoznavanje i očitavanje registarskih oznaka uz koje je moguće provjeriti važnost registracije te provjeru kroz evidenciju otuđenih vozila.
Pored toga, kamere za strane registarske oznake provjeravaju se da li su vozila tih oznaka na pojedinim lokacijama u ovom kantonu zabilježena raspoloživim radarskim uređajima u činjenju prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine ili prolaska kroz raskrsnicu na znak crvenog svjetla na semaforu.

"S obzirom da je zabilježen veći broj prekršaja koji se odnosi na istek važnosti registracije, ovom prilikom savjetujemo građane, odnosno vlasnike motornih vozila, da na vrijeme poduzmu neophodne aktivnosti u vezi sa produženjem važnosti registracije svog vozila. Posebno napominjemo da je Pravilnikom o registraciji vozila, između ostalog, propisano da se zahtjev za produženje registracije podnosi prije isteka važenja registracije, ali ne prije 30 dana", upozoravaju iz MUP-a KS.

Dakle, vlasnici, odnosno, korisnici vozila, mogu ranije podnijeti zahtjev za produženje registracije, čak do 30 dana prije isteka važnosti registracije, a pri tome to neće utjecati na vremenski period na koji je vozilo već registrovano.

Produženjem važnosti registracije na vrijeme otklanja se rizik da vozači vozila budu zatečeni, odnosno, evidentirani da učestvuju u saobraćaju vozilom kojem je istekla važnost registracije zbog čega bi bili prekršajno odgovorni, s obzirom da je upravljanje vozilom u saobraćaju kojem je istekla važnost registracije prekršaj propisan Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.
Prijavi grešku


Komentari (47)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...