Marijin Dvor
21

Postavljen video nadzor na raskrsnici na kojoj su poginule Selma Agić i Edita Malkoč

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Općina Centar Sarajevo kao jedan od visokih prioriteta ima poboljšanje opće sigurnosti građana na području ove lokalne zajednice i šire, za šta redovno izdvaja značajna sredstva iz svog budžeta.

Jedan od posljednjih u nizu primjera je i finansiranje nabavke opreme za video nadzor frekventne raskrsnice u ulici Zmaja od Bosne između Zemaljskog muzeja BiH i Tehničke škole na Marijin Dvoru u cilju povećanja sigurnosti učesnika u saobraćaju i opće bezbjednosti građana.

Poznato je da taj dio glavne gradske saobraćajnice predstavlja kritičnu tačku kad je riječ o sigurnosti gdje su se događale teške saobraćajne nesreće i sa smrtnim posljedicama kao što je to bilo 10. oktobra 2016. godine kada su poginule studentice psihologije Selma Agić i Edita Malkoč.

Za nabavku opreme i postavljanje video nadzora na toj lokaciji Općina Centar je Drugoj policijskoj upravi MUP-a Kantona Sarajevo izdvojila 37.041 konvertibilnih maraka.

Nakon što je krajem decembra prošle godine urađena savremena server soba u sklopu sistema video nadzora, postavljene su na pomenutoj lokaciji četiri kamere - tri fiksne i jedna pokretna.

Općina Centar će u cilju povećanja sigurnosti učenika u saobraćaju nastaviti izdvajati sredstva za uspostavljenje video nadzora za efikasnije praćenje svih većih raskrsnica na svom području po prioritetima koje kao kritične tačke sa stanovišta sigurnosti odredi Druga policijska uprava.