Park Atmejdan u Sarajevu
0

Postavljen temeljac za Bakr-babinu džamiju

Piše: A. Panjeta
Altepe, Hadžibajrić, Mujezinović i članovi Sarajevskig muftijstva (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Gradonačelnik Burse Recep Altepe, načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i premijer FBiH Mustafa Mujezinović uz prisustvo članova udruženja Hadži-Mujaga te džematlija otkrili su kamen temeljac za izgradnju Bakr-babine džamije u sarajevskom parku Atmejdan.

Emin Švrakić, jedan od inicijatora obustavljanja gradnje saobraćajnice kroz Atmejdan kako bi se tu ponovno mogla izgraditi Bekr-babina džamija, prije otkrivanja temeljca podsjetio je na njenu istoriju.

  • Bakr-babina džamija je bila na mjestu gdje je sad ova ružna zgrada - kazao je Švrakić, pokazujući na zgradu 'Papagajka', dodajući kako je dobijena dozvola za njeno dislociranje na mjesto gdje je danas položen kamen temeljac.

  • Džamiju je1544. godine igradio ugledni trgovac Bakr-baba. Kada je Eugen Savojski poharao Sarajevo izgorjela je i džamija. Poslije su je džematlije obnovile, ali su je 1888. godine pretvorili u vojno skladište te je opet porušena. Džematlije su je kasnije opet obnovili da bi u vrijeme stare Jugoslavije bila opet srušena. Ovo je njeno četvrto rađanje - kazao je Švrakić.

Načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić zahvalio se Turskoj i gradu Bursi koji su obezbijedili inicijalna sredstva za ponovnu gradnju Bakr-babine džamije, te je najavio da bi prvi namaz u novoj-staroj džamiji mogao biti klanjan za pola, a najkasnije za godinu dana.