Nova saobraćajnica
279

Postavljen prvi segment nadvožnjaka u sklopu sarajevske IX transverzale

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Na budućem nadvožnjaku u sklopu nastavka sarajevske IX transverzale postavljen je prvi segment na noseće stubove.

Riječ je o istočnom dijelu buduće saobraćajnice, a na kojoj će se promet odvijati u smjeru od Bulevara Meše Selimovića do ulice Safeta Zajke.

Projektom je predviđena izgradnja IX transverzale sa rekonstrukcijom postojećih raskrsnica i ulica Džemala Bijedića i Safeta Zajke. Podrazumijeva izgradnju saobraćajnice sa po dvije trake u oba smjera dužine 450 metara, izgradnju nadvožnjaka preko šest kolosijeka željezničke pruge dužine 150 metara, kao i rekonstrukciju postojeće raskrsnice u ulici Safeta Zajke i njeno pretvaranje u kružni tok, uključujući pothodnike za pješake.

Projekt finansiraju Kanton Sarajevo putem Ministarstva saobraćaja-Direkcije za puteve i Općina Novi Grad. Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 9.742.831 KM.

Rok za završetak ovog dijela radova je maj 2019. godine.

S druge strane, naredne godine bi trebali početi i radovi na kružnom toku u ulici Safeta Zajke. Za njegovu izgradnju Vlada KS je također obezbijedila novac iz kredita EBRD-a, u iznosu od tri miliona eura. Rok za završetak kružnog toga nije određen.

Po puštanju u funkciju, nastavak IX transverzale omogućit će brzo povezivanje i komunikaciju s autoputem sa područja Alipašinog Polja.