U BiH bez lične karte
320

Postavljen provokativni transparent podrške Milošu Koviću na višegradskoj ćupriji

E. A.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Na mostu Mehmed paše Sokolovića u Višegradu postavljen je transparent podrške Milošu Koviću, profesoru Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Beogradu na kojem je ispisano "Istina je jača od granice svake, dogodine profa bez lične karte".
Riječ je o vrlo provokativnoj poruci koja aludira na brisanje granice između Srbije i Republike Srpske
Koviću je prije nekoliko dana Granična policija Bosne i Hercegovine zabranila ulazak na teritoriju BIH jer je procjena sigurnosnih službi bila da predstavlja opasnost po sigurnost.

On je beogradskim medijima kazao kako mu nije rečeno ko je donio ovakvu odluku u februaru ove godine i zašto.

"Mislim da je ovo delikatesa mišljenja. Čini mi se nevjerovatno da mišljenje jednog historičara, univerzitetskog profesora može ugroziti bezbjednost i ustavni poredak BiH", rekao je Ković za "Novosti".

Priliku je iskoristio da za sve okrivi Sarajevo uz nadu da iza ovoga ne stoji Vlada Republike Srpske, a da ga sve "podsjeća na rusofobiju koja trenutno eskalira na zapadu".

Beogradski historičar i profesor poznat je po svojim kontroverznim stavovima o Bosni i Hercegovini i entitetu Republika Srpska, pokušajima da opravda zločine tzv. VRS počinjene u BiH, te se otvoreno zalaže za "oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda". Smatra da su Srbi "okruženi neprijateljima", a zagovornik je i jačanja ruskog i kineskog utjecaja na Balkanu, te promociju antizapadne i antiNATO retorike.