{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Postavljen kamen temeljac za spomen-obilježje djeci ubijenoj u opkoljenom Sarajevu

F
6.4.2007. u 11:04
0
0
Postavljen kamen temeljac za spomen-obilježje djeci ubijenoj u opkoljenom Sarajevu
0
Postavljen kamen temeljac za spomen-obilježje djeci ubijenoj u opkoljenom Sarajevu
Kamen temeljac za spomen-obilježje djeci ubijenoj u opkoljenom Sarajevu od 1992. do 1995. godine postavljen je danas u centru grada neposredno kod fontane u centralnom gradskom Velikom parku.
Mada gradnja još neće početi, roditelji ubijene djece insistirali su da temeljac bude postavljen na Dan Grada Sarajeva, 6. aprila.

Prema ocjenama gradskih vlasti, ova lokacija danas je bila najmasovnije do sada posjećeno mjesto ratnog stradanja u Sarajevu. Mnogi prisutni, roditelji ubijene djece i drugi građani, vidno potreseni, učenjem Fatihe ili minutom šutnje odali su počast najmlađim žrtvama.

Uime roditelja ubijenih obratio se Sabrija Zimić.

Roditelji su čekali na postavljenje temeljca 12 godina, insistirajući da spomen-obilježje bude na odabranoj lokaciji kao simbol koji će uvijek podsjećati na zločin nad nevinim dušama, rekao je.

Zimić je apelirao da u medijima i svim javnim istupima termin "poginula" od sada bude zamijenjen adekvatnim terminom -"ubijena" djeca.

"Naša djeca nisu poginula, nego su ciljano ubijena", rekao je.

On je zahvalio gradskoj upravi, Kantonu Sarajevo, općinama Stari Grad i Centar, Vakufskoj direkciji i medijima za podršku Udruženju građana djece ubijene u opkoljenom Sarajevu 1992.-1995. i pozvao roditelje ubijenih, koji to dosad nisu učinili, da se učlane u ovo udruženje.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac izrazila je čvrsto opredjeljenje gradskih vlasti da dokraja istraju na projektu izgradnje spomen-obilježja.

"Trebat će vremena, ali treba nastojati da to bude što prije. Za to postoji moralna obaveza", rekla je, ističući da i kao gradonačelnica i kao majka želi bar donekle ublažiti roditeljsku bol.

"Nadam se da će u budućnosti ovo spomen-obilježje biti opomena da se nikome i nigdje ne dogodi ovakvo zlo.

Bit će to mjesto koje će, nadam se, podsjećati svjetske političare da svojom moći učine svijet pravednijim mjestom življenja", riječi su Semihe Borovac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: