{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Postavljen kamen temeljac za izgradnju nove Klinike za onkologiju

F
13.9.2010. u 14:32
0
4
Postavljen kamen temeljac za izgradnju nove Klinike za onkologiju
0
Postavljen kamen temeljac za izgradnju nove Klinike za onkologiju
Svečanost polaganja temeljnog kamena i otvaranja radova za izgradnju zgrade nove Klinike za onkologiju Kliničke bolnice (KB) Mostar upriličeno je danas na lokalitetu novog objekta na Bijelom Brijegu u Mostaru.
Kredit u vrijednosti 6,6 miliona američkih dolara finansirat će se iz sredstava Saudijskog fonda za razvoj, a za što su garancije dali Skupština i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), te Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a.

Inače, iz Saudijskog fonda odobrena su sredstva u vrijednosti 25 miliona američkih dolara od čega su, uz KB Mostar finansirani i projekti u bolnicama RMC "Dr.Safet Mujić", Konjicu i Sarajevu.

U obraćanju prisutnima v.d. rdeirektor KB Mostar Ante Kvesić je kazao kako je ovo jedan veliki dan kako za KB Mostar tako i za cijelu regiju.

"Skoro pet godina je trajala ova priča, mi smo je realizirali, novac je osiguran, tender za izvođače radova je završen i sutra počinjemo s gradnjom. Očekujemo da će izgradnja zgrade nove Klinike za onkologiju KB Mostar trajati maksimalno godinu dana", kazao je Kvesić te se zahvalio svima koji sudjelovali na projektu izgradnje.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je kazao kako je ovaj događaj neizmjerno važan za Grad Mostar jer će građani Mostara i građani Hercegovine imati potrebnu ljekarsku pomoć koju očekuju, te se svima zahvalio koji su sudjelovali i doprinijeli da dođe do realiziranja projekta.

Po riječima predstavnika Saudijskog fonda za razvoj Mohameda Al-Dalilan Saudijska Arabija oduvijek je davala podršku BiH i otvorena ja za razvoj i finansiranje BiH.

"Ovo je izraz naše povezanosti srcima i naše suradnje koja postoji između naroda BiH i Saudijske Aarbije", kazao je Al-Dalilan.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Boras je kazao kako će se izgradnjom onkološkog odjela zaokružiti u potpunosti ponuda zdravstvenih usluga prema građanima.

"Veliki broj ljudi do sada je morao ići u različite gradove i institucije da se liječi, obzirom da je, nažalost u porastu različit broj kancerogenih oboljenja, ali uskoro će im pristup liječenju biti olakšan", kazao je Boras te se zahvalio svima koji su pomogli u realiziranju projekta.

Inače, decenijama su građani Hercegovine na liječenje odlazili u veće centre i to Sarajevo, Split i Zagreb, a izgradnjom ove Klinike u Mostaru vrhunska medicina bit će dostupna doslovno na kućnom pragu, uz znatno manji stres i manje finansijske izdatke za pacijente i članove njihovih porodica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: