{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Postavljanje kamena-temeljca za džamiju na At mejdanu

S
29.10.2009. u 11:52
0
10
Postavljanje kamena-temeljca za džamiju na At mejdanu
0
Postavljanje kamena-temeljca za džamiju na At mejdanu
Park At mejdan (Foto: Arhiv)
Sarajevo će uskoro postati bogatije za još jedan vjerski objekat - Bakr-babinu džamiju, koja će se graditi na lokalitetu At mejdana, a kamen-temeljac za ovaj objekat bit će postavljen sutra u 11 sati.
Pokrajina Bursa u Republici Turskoj odlučila je u potpunosti finansirati izgradnju Bakr-babine džamije, a tim povodom u posjetu Općini Stari Grad dolazi delegacija Burse predvođena predsjednikom općine Redžepom Altepe. Pored delegacija općina Stari Grad i Bursa, postavljanju kamen-temeljca će prisustvovati i premijer FBiH Mustafa Mujezinović.

Džamija Bakrbabe hadži-Alije, koju je narod zvao još i Bakrbabina džamija na At mejdanu podignuta je u neposrednoj blizini mosta Ćumurije, na lijevoj obali Miljacke 1544. godine, zajedno sa mektebom, a kasnije je ovdje nastala još i medresa i kutubhana (biblioteka), više česmi, te prostrani mezaristan.

Godine 1697. se urušila prilikom paljevine, a u pohodu na Sarajevo Eugen Savojski je spalio Bakrbabinu džamiju zajedno sa svim sarajevskim džamijama, osim džamije na Carini, na Vratniku i džamije Sultan Mehmeda Fatiha na Bijeloj tabiji. Nakon toga je izgorjela. Temeljito je obnovio hadži Mehmed Medbesarović, da bi poslije okupacije Austro-Ugarske 1878. godine džamija pretvorena u vojno skladište, te nakon toga 1895. godine srušena zajedno sa munarom, mektebom, medresom i kutubhanom.

Ostali su samo temelji džamije, zidovi džamijskog harema i mezaristan, da bi nedugo iza toga čitav ovaj kompleks bio zatrpan zemljom kao da nije nikad postojao. Zapisano je da je 1939. godine mezaristan ekshumiran, što su arheološka iskopavanja demantovala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: