U čast branitelja
315

Postavljane table u sarajevskoj Ulici Armije Republike Bosne i Hercegovine

Klix.ba
Postavljanjem tabli sa natpisom na kojima stoji Ulica Armije Republike Bosne i Hercegovine zvanično je završena procedura davanja imena jednoj od najdužih ulica u sarajevskoj općini Centar. od skoro četiri kilometra, između porodilišta na Jezeru i Poljina.

Ulica je dobila naziv u čast svih koji su učestvovali u odbrani i očuvanju države Bosne i Hercegovine od napada agresorskih snaga tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

Nakon što je Općinsko vijeće Centar dalo saglasnost na inicijativu stanovnika naselja Gornji i Donji Kromolj, Poljine i Slatina, koju su putem Savjeta MZ "Betanija-Šip" uputili Komisiji za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, da se ulici koja vodi od Veterinarske stanice Slatina do granice općina Vogošća i Centar, da ime Ulica Armije Republike Bosne i Hercegovine, ova inicijativa upućena je u dalju proceduru u Kanton Sarajevo.

Skupština Kantona Sarajevo je na 37. redovnoj sjednici održanoj 31. januara 2018. godine usvojila prijedlog odluke o davanju naziva pomenutoj ulici na lokalitetu „MZ Betanija-Šip“ na području općine Centar.

Ukupno će na pomenutom lokalitetu biti dodijeljeno 108 kućnih brojeva, te postavljeno 20 tabli sa nazivom Ulice Armije Republike Bosne i Hercegovine. Nabavku i postavljanje tabli vrši firma "Savico" d.o.o. Sarajevo sa kojom Općina Centar ima zaključen Okvirni sporazum za izradu tabli sa nazivima i brojevima. Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić istakla je da moramo poštovati našu historiju, te da je ovo jedan od načina na koji se čuva istina i sjećanje od zaborava.

"Ova ulica treba da nas podsjeća na sve pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su časno branili našu državu", kazala je Karačić.

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je također naglasio da se istina i sjećanje moraju sačuvati od zaborava, jer ljudi su često skloni zaboravljanju.

"Dužni smo pamtiti i podsjećati na historijske vrijednosti i odavati dužno poštovanje onima koji su dali život za odbranu države. Stanovnici ovih naselja su dugi niz godina bili bez naziva ulice i kućnih brojeva, a mi smo im dali obećanje da će se to promijeniti. Ponosni smo što je Sarajevo konačno dobilo ulicu koja nosi ime po Armiji Republike Bosne i Hercegovine. U narednom periodu planiramo uraditi rekonstrukciju kompletne saobraćajnice", naglasio je Ajnadžić, te dodao da Općina nastavlja sa trećom fazom gasifikacije, kao i da će u skorije vrijeme na ovom lokalitetu za najmlađe stanovnike biti izgrađeno "ciciban" igralište.