BiH
0

Postavlja se pitanje mogućnosti raspisivanja vanrednih izbora

FENA
Socijaldemokratska unija BiH smatra da je stepen funkcioniranja vlasti na tom nivou da se postavlja pitanje mogućnosti da ova vlast uopće i u procesima reformi i u procesima rješavanja životnih pitanja može dati adekvatne odgovore.

„Mislim da je vrijeme da SDU kao opoziciona parlamentarna stranka postavi i pitanje mogućnosti raspisivanja vanrednih izbora, s obzirom na to da sva nastojanja da se postignu dogovori u okviru vladajućih političkih stranaka ne uspijevaju“, kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu predsjednik Stranke Sejfudin Tokić.

SDUBiH smatra da je racionalno postaviti pitanje svrsishodnosti opstanka ovakvih struktura vlasti te raspisivanja i novih izbora, s obzirom na to da nema naznaka da će se išta bitnije promijeniti.

Ova stranka ponovo upozorava bh. javnost, posebno Predsjedništvo BiH da mora provesti energičniju diplomatsku i međunarodnu aktivnost kako bi Međunarodni tribunal u Haagu nastavio rad sve do hapšenja Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

„Posebno nas zabrinjava činjenica da pitanje hapšenja Karadžića gubi značaj u međunarodnim okvirima i da imamo ponovo naznake Evropske komisije da je čak spremna krenuti u nastavak procesa pregovora sa Srbijom koja je očito zemlja u čijem političkom ambijentu i djeluje mreža zaštite, čuvanja, skrivanja i finansiranja Karadžića i Mladića“, kazao je Tokić.

Dopredsjednik SDU-a Ivo Komšić je rekao da se ponovo u ovoj teškoj situaciji kad se vlast nije dokraja ni konstituirala na svim nivoima pokušava stvar pokrenuti s problemom koji je najteži, a to je promjena ustava i to tako što će se propali amandmani iz prošle godine ponovo vratiti u parlament.

Prema njegovim riječima, SDU je upozoravo da to ne bi trebalo raditi u ovo vrijeme nego da promjenu ustava treba odgoditi i obaviti onda kad potpišemo Sporazum o stabilizaciji i priduživanju s EU i kada BiH postane članica NATO-a.

„Tada u tim uvjetima koji će sigurno biti povoljniji za promjenu ustava nego sada, tada je moguće ugraditi u novi ustav evropske principe“, kazao je Komšić.

Dopredsjednik SDU-a Miro Lazović je rekao da kada je u pitanju reforma policije agresivna i ultimativna politika Milorada Dodika da se dogovor može postići samo na način da se poštuje njegovo neće dati rezultate.

„Smatram da EU mora u razgovorima s domaćim liderima od kojih zavisi reforma policije jasno reći da se ta reforma mora odvijati po evropskim standardima i da nađe načina da se takav dogovor i postigne uz njihovo prisustvo od domaćih lidera“, kazao je Lazović.

Dodao je kako smatra da bi EU i OHR mogli biti decidniji i agresivniji u pristupu reformi policije da ne bi zbog reforme policije BiH, njeni građani, prije svega državne institucije, bili u konstantnoj blokadi.

„Bojim se da se bez agresivnijeg pristupa međunarodnih institucija prije svega OHR-a pa ako treba i bonskih ovlasti ova blokada neće moći razriješiti“, kazao je Lazović.