{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Postaje li to BiH tropartijska država?”

F
25.12.2008. u 12:55
0
17
"Postaje li to BiH tropartijska država?”
0
"Postaje li to BiH tropartijska država?”
Foto: Reuters
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Remzija Kadrić u saopćenju za javnost navodi da je 22. decembra u PSBiH zaprimljena Inicijativa za izmjene Ustava BiH koju su potpisali predsjednici stranaka: HDZBiH Dragan Čović, SNSD Milorad Dodik i SDA Sulejman Tihić.
Istog dana od istih predsjednika stranaka na adresu Parlamentarne skupštine zaprimljen je i Prijedlog o ispoštovanju odluke Fiskalnog vijeća o utvrđenom budžetskom okviru za 2009. godinu.

"Izmjene Ustava, a u skladu sa zajedničkom izjavom od 8.11.2008. godine, u Prudu kod Bosanskog Šamca, treba da se odnose na: usklađivanje Ustava BiH s Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda s dodatnim protokolima; nadležnosti države, središnjih i lokalnih nivoa vlasti; Funkcionalnije institucije BiH; Teritorijalnu organizaciju BiH i središnjih nivoa vlasti“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je sasvim jasno da, iako nisu formalni predlagači, kako je to predviđeno poslovnicima o radu Predstavničkog doma i Doma naroda, isti predsjednici stranaka uzimaju sebi za pravo da budu glavni – stvarni predlagači izmjena Ustava BiH iz najmanje dva razloga: Inicijativa je zaprimljena u Parlamentarnoj skupštini BiH kao formalni akt, označeni su okviri u kom pravcu treba amandmanski djelovati na Ustav BiH.

"Sve ovo daje mi, kao poslaniku, za pravo da upitam da li to BiH iz vremena kada je bila jednopartijska država, o čemu je o svemu odlučivao Centralni komitet, prelazi u fazu tropartijske države, kada o svemu odlučuju tri centralna komiteta, navodi se u saopćenju.

Kadrić također postavlja pitanje da li se ovim poslanici i delegati, a samim tim i Parlamentarna skupština pretvaraju u puku transmisiju određenih unutarpartijskih interesa?

"Siguran sam da će poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH, vodeći isključivo računa o interesima građana koji su ih birali, o Ustavu BiH raspravljati i odlučivati samostalno", navodi se u saopćenju Remzije Kadrića, poslanika u Predstavničkom domu PSBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: