BiH
36

Posmrtni ostaci Srebreničana pronalaženi na 407 lokacija

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
ICMP (Međunarodna komisija za traženje nestalih osoba) napravila je povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici infografiku na kojoj su prikazane ključne činjenice vezane za pad Srebrenice, suđenja za genocid te traženje nestalih osoba.

Broj osoba nestalih u padu Sigurnih zona UN-a Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine, je oko 8.000, a do sada je pronađeno i identifikovano njih 6.930. Ukupno 103 osobe su identifikovane klasičnim metodama identifikacije (bez analize DNK) dok je ukupan broj identifikovanih na temelju analize DNK 6.827.

Broj lokacija povezanih sa događajima u i oko Srebrenice na kojima su pronađeni posmrtni ostaci je 407. Od toga su 93 grobnice i 314 lokacija na kojima su posmrtni ostaci pronađeni napovršini. Specijalisti sudske medicine i antropolozi su u mrtvačnicama pregledali više od 17.000 setova posmrtnih ostataka (tijela i dijelova tijela) u vezi sa događajima iz Srebrenice 1995. godine.

Za identifikaciju nestale osobe na temelju analize DNK potrebno je prikupiti referentne uzorke DNK više članova porodice. ICMP je do danas prikupio 22.268 referentnih uzoraka. Broj nestalih osoba na koje se ti referentni uzorci odnose (nestale osobe za koje su članovi porodice dali referentne uzorke) je 7.743.

Nakon prikupljanja antemortalnih i postmortalnih uzoraka ICMP može izdavati Izvještaje o podudaranju DNK. Minimum vjerovatnoće neophodan za izdavanje standardnog Izvještaja o podudaranju DNK je 99,95% iako je u većini slučajeva stepen vjerovatnoće daleko viši. Izvještaji o podudaranju DNK se dostavljaju nadležnim domaćim sudskim organima koji su odgovorni za zaključivanje slučajeva i izdavanje potvrde o smrti.

U Bosni i Hercegovini se ukupno 50 osoba našlo pred Sudom Bosne i Hercegovine na osnovu optužnica za ratne zločine počinjene u i oko Srebrenice u julu 1995. godine. Od toga je njih 37 optuženo za genocid, na temelju člana 171. Krivičnog zakona BiH; 11 je optuženo za zločin protiv čovječnosti na temelju člana 172; dvije osobe su optužene za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na temelju člana 173. Ovih 50 optužnica čini deset procenata ukupnog broja osoba protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo otpužnicu za ratni zločin.

Pred MKSJ-om se našlo 20 osoba optuženih za zločine počinjene u i oko Srebrenice, a u okviru 13 predmeta. Od toga je 14 osoba osuđeno, a jedna oslobođena. U toku su suđenja u tri predmeta: u jednom predmetu se čeka presuda sudskog vijeća (Karadžić), kod drugog je u toku iznošenje dokaza (Mladić), a treći (Stanišić i Simatović) je u žalbenom postupku. Slobodan Milošević je preminuo prije okončanja procesa.

Do 1. juna 2015. godine u Potočarima je ukopana 6.241 osoba.