{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posmatračka misija Vijeća Evrope u Vladi FBiH

F
23.5.2006. u 20:00
0
0
Posmatračka misija Vijeća Evrope u Vladi FBiH
0
Posmatračka misija Vijeća Evrope u Vladi FBiH
Premijer Federacije BiH Ahmet Hadžipašić s ministrima Zijadom Pašićem, Borjanom Krišto i Mevludinom Halilovićem susreo se danas u Sarajevu s članovima Posmatračke misije Vijeća Evrope koju predvodi Jean-Lous Laurens, direktor za strategijska planiranja, saopćeno je iz Vladinog ureda za informiranje.
Razgovarano je o izvršavanju postprijemnih obaveza BiH prema Vijeću Evrope u skladu s konkretnim obavezama pojedinih ministarstava u Federalnoj vladi.

Hadžipašić je konstatirao napredak u nekim oblastima, kao što su saradnja s Haškim tribunalom, ljudska prava i vladavina zakona, reintegracija institucije ombudsmena ili reforma odbrane, ali i dodao da se i dalje sporo implementiraju već donesena zakonska rješenja u nekim oblastima. I ovaj put posebno su naglašeni problemi u obrazovanju vezani za segregaciju u školama izraženi u postojanju dviju škola pod jednim krovom.

Ministar Zijad Pašić izjavio je da je ovaj problem u Zeničko-dobojskom kantonu uglavnom riješen, ali i dalje prisutan u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu.
Izrazio je nadu da će u narednom periodu konačno biti donesen jedinstveni državni zakon o visokom obrazovanju na koji se predugo čeka.

Ministar Halilović upoznao je članove Vijeća Evrope s aktivnostima na reformi policijskih struktura u BiH koja mora ispoštovati tri ključna evropska principa.

Ministrica Krišto naglasila je da prijenos institucije ombudsmena na državni nivo treba završiti do kraja godine i da je saradnja s Uredom Vijeća Evrope u BiH bila dobra i konstruktivna, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: