SDA podržala
0

Poslovnikom o radu Grupe za izmjenu Izbornog zakona HDZ-u omogućeno da blokira prijedloge

S. M.
Foto: FENA
Foto: FENA
Interresorna radna grupa za izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj sjednici poslovnik prema kojem će donositi odluke, a prema kojem bi HDZ-u moglo biti omogućeno da blokira svaki prijedlog.

Usvojena je izmjena člana 21. poslovnika kojim se reguliše način odlučivanja u Interresornoj radnoj grupi. Deset članova ove grupe je podržalo Pravilnik, dok su tri bila suzdržana - Damir Arnaut, Đenan Đonlagić i Saša Magazinović.

"Odlučeno je da se glasa na principu modela zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. To se najbolje može vidjeti na primjeru HDZ-a, koji sad po usvojenom članu 21. koji se bavi odlučivanjem ima stranački veto u grupi. To znači da se bez glasa predstavnika HDZ-a iz Doma naroda i Predstavničkog doma ili Vijeća ministara ne može donijeti odluka", kazao je za Klix.ba Đenan Đonlagić član Demokratske fronte.

On ističe da su sva tri člana iz Vijeća ministara, Doma naroda i Predstavničkog doma, iz reda hrvatskog naroda, predstavnici HDZ-a. Ostale stranke nemaju tu mogućnost, jer njihovi članovi nisu jedini Srbi, odnosno Bošnjaci, unutar Interresorne radne grupe.

"Praktično, bez njih se ne može donijeti nijedna odluka, zato to nisam mogao podržati, jer sam se zalagao za princip jednake vrijednosti glasa da svi članovi Interresorne radne grupe imaju jednaku vrijednost glasa, da grupa odlučuje natpolovičnom većinom od broja prisutnih članova", istakao je Đonlagić.

Na pitanje zašto su članovi Stranke demokratske akcije pristali na takav način odlučivanja, Đonlagić nam je kazao da je to bio jedini način da interresorna grupa radi jer inače bez Poslovnika to ne bi mogla.

Kako saznajemo, na početku sastanka je došlo i do verbalnog incidenta između Đenana Đonlagića i Nenada Stevandića. Đonlagić je dobacio Stevandiću da je "prošlo vrijeme kada je on šamarao", na što mu je Stevandić rekao da je spreman i na fizički obračun.

Članovima Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH danas su se obratili i predstavnici OSCE-a i nevladine organizacije "Pod lupom", koji su prenijeli preporuke tih organizacija.

Na sjednici je razgovarano i o metodologiji budućeg rada, a sljedeća je zakazana za srijedu, 2. juna.