BiH
0

Poslovni forum o održivom ekonomskom razvoju i regionalnoj privrednoj saradnji

FENA
U okviru manifestacije "Izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Evrope" danas je u Sarajevu održan međunarodni Poslovni forum o održivom ekonomskom razvoju i regionalnoj privrednoj saradnji.

Poslovni forum je otvorio predsjednik Organizacionog odbora Pane Škrbić koji je kazao da je to tradicionalni poslovni skup najuspješnijih menadžera iz regiona na kome se uspostave nova poznanstva i prvi kontakti za konkretnu poslovnu saradnju u smislu proizvodnje, investicija i izvoza.

Na temelju iskazanog interesa privrednika uvodna tema ovogodišnjeg foruma bila je "Putne i željezničke komunikacije kao faktor razvoja regiona" o čemu je govorio predsjednik Upravnog odbora za razvoj transportne infrastrukture jugoistočne Evrope Izet Bajrambašić.

Posljednjih godina bilježi se porast prijevoza tereta u željezničkom saobraćaju u BiH što se i ubuduće očekuje. S međunarodnom zajednicom i međunarodnim bankarskim sektorom napravljeno je niz projekta koji su verifikovani na državnom i entitetskim nivoima, te od željezničkog sektora u BiH.

Pomoćnik federalnog ministra komunikacija i transporta Izet Mehinagić izdvojio je u izjavi novinarima nekoliko većih projekta obnove i modernizacije u ovom sektoru. Trenutno se, prema njegovim riječima, raspolaže s 200 miliona eura s kojima treba od početka oktobra, kada će biti raspisani tenderi, započeti s obnovom željezničke pruge od hrvatske granice prema Čapljni do Sarajeva.

Planirana je i obnova pruga od Doboja do Banje Luke, te modernizacija željezničkog čvora Doboj, Tuzla, Zvornik i Brčko, Tuzla, Banovići. Još jedan veliki projekt koji bi se trebao raditi odnosi se na modernizaciju i elektrifikaciju unske pruge, na dužini oko 170 kilometara.

Učesnike skupa među ostalim pozdravili su dogradonačelnik Sarajeva Predrag Mitrović, izaslanik američkog ambasadora u BiH Edward O'Brien i drugi.

-Asocijacija i Udruženje poslodavaca podržavaju ovakve manifestacije na kojima se skupljaju poslovni ljudi i stvaraju mogućnosti za poslovne kontakte i nove poslove - kazao je novinarima uime poslovne zajednice BiH Tomislav Grizelj.

Kada su u pitanju željeznice, poslovna zajednica, kako je dodao, duže vrijeme insistira da se ojača ovaj vid saobraćaja čime bi se značajno pojednostavio transport roe. Pri tome najprije, kako je dodao, trebamo ujediniti željeznice na nivou FBiH, pa na nivou BiH prema vani.

-"Orijent ekspres" je u povijest ušao jer nije stajao na granicama. "Orijent ekspresom" su srušene sve granice između Istanbula i Pariza. Ponovo treba insistirati na takvom "orijent ekspresu" da roba kada krene iz BiH ne stoji na granicama između Hrvatske, Slovenije, Austrije– kazao je Grizelj.

Na poslovnom forumu predstavljen je časopis Euromenadžer koji će izlaziti jednom mjesečno. U njemu će menadžeri iznositi svoja viđenja i ocjene, a prvi broj je izašao u 10.000 primjeraka.

Kao i ranijih godina, poslovni forum će usvojiti deklaraciju nakon čega će biti proslijeđena vladama u BiH.