Predložili izmjene
4

Poslodavci o "reformskim zakonima": Oni ne dovode do rasterećenja privrede

Piše: I. Č.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Udruženje poslodavaca FBiH je, zajedno s predstavnicima akademske zajednice i drugih institucija, u proteklom periodu organizovalo je javne rasprave u 10 gradova širom Federacije BiH, a na današnjoj konferenciji su predstavljeni njihovi zaključci vezani za usvajanje "reformskih zakona" u Parlamentu Federacije BiH.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mladen Pandurević kazao je na današnjoj konferenciji da učesnici javnih rasprava u svom članstvu imaju viš od 60 posto privredenih subjekata u Federaciji koji zapošljavaju 70 posto zaposlenih.

"Javne rasprave su organizovane u 10 gradova. Njima je prisustvovalo blizu 500 poslodavaca, kao i predstavnici akademske zajednice i drugih institucija. Riječ je o javnim raspravama vezanim za Zakon o porezu na dohodak, Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dobit", kazao je Pandurević.

Napomenuo je da se za prva dva zakona svakako vodi javna rasprava, a da su oni iskoristili priliku da s poslodavcima porazgovaraju o prijedlozima za izmjene postojećeg Zakona o porezu na dobit.

"Opće informacije, ova tri zakona, odnosno nacrti ova tri zakona nisu u skladu s ciljevima Reformske agende i ne dovode do rasterećenja privrede... Deklarativno imaju neutralan efekt, iako će u praksi dovesti do blagog opterećenja koje neće biti nešto previše bitno. Zakoni neće dovesti do značajnog rasterećenja privrede", kategoričan je Pandurević.

Istakao je da su na javnoj raspravi prezentovali konkretne primjedbe i prijedloge na ove zakone i da su oni dobili jednoglasnu podršku.

"Pored podrške predloženim amandmanima, predloženo je 12 novih amandmana koje ćemo mi ubaciti u ovaj postojeći tekst. Naš glavni zahtjev, glede Zakona o doprinosima, je smanjenje stope doprinosa, jer svi pokazatelji koje iznose poreske uprave govore da kontinuirano raste naplata doprinosa po stopi od 9,8 posto", istakao je Pandurević.

Dodao je da, kada je riječ o Zakonu o porezu na dohodak, nacrti nisu u skladu s ciljevima reformske agende.

"Na osnovu javne rasprave došlo se do općih zaključaka da je potrebno donijeti konačnu odluku o našim amandmanima", kazao je Pandurević, dodavši da će tražiti sastanke s predstavnicima vlasti kako bi im predstavili svoje zahtjeve.

Naveo je da je sve voma bitno zato što to nisu prijedlozi jednog, ili pet ljudi, nego o većini poslodavaca u FBiH.