{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posljednjih mjeseci nema mnogo napretka

F
18.7.2009. u 14:34
0
12
Posljednjih mjeseci nema mnogo napretka
0
Posljednjih mjeseci nema mnogo napretka
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Valentin Inzko smatra da je sveukupna situacija u Bosni i Hercegovini takva da i dalje ima razloga za zabrinutost, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).
„U posljednjih nekoliko mjeseci, nismo vidjeli baš mnogo napretka. Jedini način da zemlja krene naprijed jeste da se nastavi dijalog i on sada treba biti proširen“, rekao je Inzko i naglasio da njegov prioritet i dalje ostaje ispunjavanje pet ciljeva i dva uvjeta neophodnih za tranziciju OHR-a u EUSR.

On se, sinoć u Ankari sastao sa turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom, podsekretarom Ministarstva vanjskih poslova, ambasadorom Ertugrulom Apakanom, te zamjenikom podsekretara, ambasadorom Zergunom Koruturkom.

Inzko je turske zvaničnike informirao o trenutačnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i naporima da se postigne napredak u reformama neophodnim za daljnje napredovanje ka evroatlantskim integracijama.

Na sastanku je razgovarano i o procesu promjene Ustava Bosne i Hercegovine, a visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je kazao da, iako ustavna reforma nije jedan od uvjeta za transformaciju OHR-a u EUSR, ona je Bosni i Hercegovini neophodna kako bi zemlja dobila funkcionalniju strukturu i kako bi se povećao kapacitet BiH da se nosi sa svim izazovima evropskih integracija.

Inzko je turskim zvaničnicima prenio svoju zahvalnost za pozitivan doprinos Turske u BiH, te na aktivno učešće Turske u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira, kako na nacionalnom nivou, tako i u svojstvu predstavnika OIC-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: