{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posljednji smiraj za malene Vildanu i Nihada, čija su tijela pronađena u Perućcu

A
25.5.2013. u 14:45
16
Posljednji smiraj za malene Vildanu i Nihada, čija su tijela pronađena u Perućcu
16
Posljednji smiraj za malene Vildanu i Nihada, čija su tijela pronađena u Perućcu
Foto: Anadolija
U Višegradu je danas učenjem Fatihe i simboličnim bacanjem 3.000 ruža u rijeku Drinu počelo obilježavanje 21. godišnjice zločina nad Bošnjacima ovog grada, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).
Nakon bacanja ruža sa mosta Mehmed Paše Sokolovića, na mezarju Stražište će biti klanjana dženaza i obavljen ukop sedmoro identificiranih Bošnjaka koji su ekshumirani iz jezera Perućac 2010. godine. Dvije najmlađe žrtve u trenutku smrti imale su samo šest, odnosno sedam godina života, a dvije najstarije 78 i 74 godine.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je rekao da zločincima ne pripada budućnost.

"Budućnost pripada ovom narodu, koji je nevin stradao i ovo je njegova zemlja. I ovaj most ovdje gradili su naši preci. Oni koji su željeli da on povezuje narode, da povezuje dvije obale. Bošnjaci, nemamo drugog puta, do puta onog koga je pokazao Mehmed Paša Sokolović. Mi smo narod koji mora graditi mostove. Mostove sa onim ljudima koji su čestiti, onima koji žele čestito živjeti s nama", poručio je reis Kavazović.

On je također rekao da je ubijeđen da će Srebrenica, i ono što se dogodilo u Srebrenici, za nekoliko godina biti od velike važnosti za srpski narod, jer će Srebrenica ostati vječita lekcija koju će morati naučiti, a to je da zlo nije ni njihova budućnost.

Naglasivši da se ne može desiti ništa gore od onoga što je bilo 1992. godine, Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" je kazala: "Ne mogu oni ubiti i zaklati onoliko koliko majka Bošnjakinja može roditi. Kamo puste sreće da ima pravde, danas bi SIPA otišla na Rodić brdo i uhvatila Jovana Popovića i druge, koji su svojom rukom ubili četvoro među sedam njih kojima će se danas klanjati dženaza."

Zahvalivši se ukazanom povjerenju da kao Udruženje iskažu saučešće žrtvama rata, koordinatorica Udruženja "Žene u crnom" Staša Zajović je rekla: "Posebnu zahvalnost i divljenje moramo iskazati ženama iz Višegrada, koje su smogle snage da govore o monstruoznom zločinu ratnog silovanja, koje su svojom hrabrošću utrle put ženama širom svijeta da se bore za kažnjavanje zločina nad ženama i civilnim stanovništvom".

"Hvala vam po ko zna koji put na toplini i ljudskosti sa kojom nas primate. Jer, mi znamo odakle dolazimo. Iz države koja je nasljednica zločinačkog režima, iz države koja je izvršila agresiju na vašu zemlju, organizovala zločine, vojne i paravojne formacije i nije se zaustavila. Ni nakon 2000. godine nije došlo do raskida sa tom zločinačkom prošlošću. Danas imamo na vlasti kreatore i saučesnike politike 90-ih", istakla je Zajović.

Na mezarju Stražište danas će biti ukopani Vildana (Džemal) Zukić (1986-1992), Nihad (Islam) Ibišević (1985-1992), Kasim (Hadžihasan) Hasić (1914-1992), Aziz (Halil) Alić (1953-1992), Fadila (Imšir) Bošnjak (1934-1992), Nura (Redžo) Čanto (1948-1992), Ševka (Ibre) Selman (1918-92).

Osim reisu-l-uleme Kavazovića, obilježavanju na mostu Mehmed-paše Sokolovića prisustvovao je veliki broj predstavnika nevladinih organizacija, imama, kao i veliki broj građana iz cijele Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: