BiH
244

Posljednji oproštaj glumice Ajle Hamzić od oca uz stihove "Besmrtne pjesme"

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Veliki broj Goraždana oprostio se danas od sugrađanina Elvedina Hamzića Pureta, vijećnika Općinskog vijeća Goražde koji je preminuo jučer u 54. godini života, nakon duge i teške bolesti.

Bivši bokser, dobitnik Plakete najboljeg sportiste Goražda, član KUD Azot, pripadnik Armije BiH, bio je uposlenik Kantonalne bolnice u Goraždu, te predsjednik sindikata ove ustanove kojem su prava kolega bila na prvom mjestu.

O njegovoj posvećenosti, porodici, prijateljima i radnim kolegama govorili su njegovi najbliži saradnici na komemoraciji u Velikoj sali Centra za kulturu kojoj su prisustvovali i najbliži članovi porodice.

"Imao sam sreću da ga poznajem a njegov vedri duh nedostaje kolegama u bolnici. Cijeli život je posvetio ljubavi, prema porodici, gradu, kolegama", kazao je između ostalog prim.dr. Fuad Rovčanin, direktor Kantonalne bolnice Goražde.

Posljednji oproštaj s kolegom i saučešće porodici izrazili su i Emir Baščelija, predstavnik Sindikata zdravstvenih radnika, Esad Sudić, zamjenik predsjedavajuće Općinskog vijeća Goražde te Salem Halilović, predsjednik Kantonalnog vijeća SzBIH, čiji je Hamzić bio član.

"Svi smo mi našeg Elvedina poznavali vrlo dobro, neko iz oblasti sporta, kulture, a ja sam ga prvi put upoznao kao sindikalnog vođu. Jedino on je umio na originalan način zastupati stavove kolega, uz argumente ali i dozu prihvatljivog humora. On je i i kroz svoj politički angažman, originalan kakav je bio, govorio argumentima, dopadljivo, direktno, bez fraza kojima smo mi ostali skloni. Nažalost njegov život je trajao vrlo kratko ali je ostavio traga i u radnom okruženju što znaju svi koji su radili s njim i sarađivali", kazao je Halilović.

Telegram saučešća porodici uputili su članovi Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu koji su se u momentu smrti Elvedina Hamzića zatekli na koncertu u Novom Pazaru. Na komemoraciju bivšem kolegi iz ringa stigao je i Mirsad Miki Agović, nekadašnji član bokserskog kluba "Radnički".

"Nadao sam se da do ovoga nikada neće doći. Kad sam saznao za njegovu bolest, poznavajući ga vjerovao sam da će kao u ringu naći neki lucidan potez da pobjedi bolest. Goražde više ne može računati na njegova dva boda ali ostavio je iza sebe mnogo ljudskog i prekrasnu porodicu koja će nastaviti njegovim putem", kazao je Agović.

Potresan je bio oproštaj s ocem mlade glumice Ajle Hamzić. Posljednje dane njegovog života provela je uz bolesničku postelju svog oca i bila najveća podrška majci Ameli i bratu Anesu u najtežem životnom razdoblju. Iako teško pogođena očevom smrću našla je snage da na komemoraciji govori stihove Besmrtne pjesme Miroslava Mike Antića.

"Ako ti jave, umro sam, ne veruj to ne umem. Na ovu zemlju sam svratio da ti namignem malo. Da za mnom ostane nešto kao lepršav trag. I zato, ne budi tužan...."

Puno toga iz Antićeve pjesme podsjeća upravo na Ajlinog oca, koji je u Goraždu bio omiljen zbog vedre naravi i "zaraznog" humora koji je širio oko sebe.

"Pričajte o mom tati, ja vjerujem da svi imate poneku anegdotu koju ste doživjeli s njim, po kojoj ćete ga pamtiti. Ako vi budete pričali o njemu on nikada neće umrijeti", poručila je mlada glumica.

Dženaza Elvedinu Hamziću klanjana je ispred Sinan-begove džamije u Goraždu a ukop je obavljen na mezarju u Kolijevkama.