BiH
0

Posljednji komercijalni let Concordea

Klix.ba
Nadzvučni avion Concorde, najpoznatiji avion na svijetu, u petak je završio svoj posljednji komercijalni let, povratkom iz New Yorka u London.

Britanska i francuska nacionalna avio-kompanija, jedine dvije kompanije koje su imale Concorde u svojoj floti, odlučile su povući iz prometa ove nadzvučne avione, nakon pada jednog francuskog aviona ove vrste prije tri godine.

Na posljednji komercijalni let Concorde je poveo stotinjak svojih fanova, rekla je glasnogovornica British Airwaysa.

Concorde British Airwaysa poletio je u četvrtak navečer po našem vremenu s londonskog aerodroma Heathrow, na svoj posljednji komercijalni let, prema New Yorku.

Francuski Concordi ne lete od maja ove godine, a danas je posljednji let britanskog nadzvučnog aviona.

Putovanje od Londona do New Yorka Concordom traje kraće od 3 sata i 30 minuta, dok putovanje običnim avionom traje oko sedam sati.

Nadvučni avion, Concorde prvi put je poletio iz Toulousea 1969. godine, a let je trajao samo 27 minuta.

Prvi Concordeov pilot Andre Turcat je tada po povratu na aerodrom izjavio: "Napokon velika ptica leti, a sada mogu i potvrditi da leti prilično dobro." Prvi Concorde je dosegao visinu od 3,000 metara i nije letio brže od 480km/h. Concorde će, naravno, kasnije letjeti i brzinom od čak 2,080km/h. Prvi nadzvučni let Concorde je ostvario 1. oktobra 1969. godine, a prvi komercijalni letovi ostvareni su 1976. godine.

Concorde se prvi put srušio 26. septembra 1973. godine u Atlantski ocean, a posljednji put prije tri godine pokraj Pariza, što ga je i poslalo u prošlost.