{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posljednji ispraćaj za novinara i diplomatu Faika Dizdarevića

11.4.2012. u 16:51
28
36
Posljednji ispraćaj za novinara i diplomatu Faika Dizdarevića
28
Uz prisustvo mnogobrojne rodbine i prijatelja, polaganjem urne na sarajevskom groblju Lav, danas je ispraćen novinar i diplomata Faik Dizdarević.
Dizdarević je bio veliki antifašist i učesnik narodnooslobodilačke borbe. Preminuo je u Lyonu, 19. decembra 2011. godine, u 83. godini, a danas je, uz prisustvo njegovih najbližih, upriličen i posljednji ispraćaj na groblju Lav.

Njegovi prijatelji imali su samo riječi hvale za ovog velikana. Zoran Udovičić, jedan od Faikovih dugogodišnjih prijatelja i saradnika, kazao je kako je on sada uz svoju kćerku Mirjanu, koja je stradala tokom agresije na BiH.

"Faik je posljednjih godina svoga života najviše radio na tome da se o Bosni i Hercegovini čuje dalje nego što se u tom trenutku činilo da se može čuti", naglasio je Udovičić.

Svebor, Faikov sin, je zahvalio svima koji su došli na ispraćaj njegovog oca, te pritom dodao kako je ispunio i jednu od njegovih posljednjih želja, a to je da je posjetio grad i kvart u kojem je boravio i radio punih 11 godina.

Inače, Dizdarević je bio dugogodišnji novinar i urednik agencije Tanjug te je radio i kao dopisnik iz Kaira. Osim toga, bio je i direktor Radija i Televizije Sarajevo i generalni sekretar Jugoslavenske radio-televizije. Kao ambasador predstavljao je BiH u Alžiru, Iranu i Španiji.

Tokom agresije na BiH, Dizdarević je iz Španije, a potom i Francuske, vodio političku i medijsku akciju za istinu o karakteru rata i masovnim ratnim zločinima te je organizirao i brojne humanitarne pomoći.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: