BiH
0

Posljednjeg dana u SAD-u ministar Alkalaj se susreo s Hagelom, Fataom i Burnsom

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, posljednjeg dana radne posjete SAD-u, susreo se sa senatorom Chuck Hagelom, zamjenikom pomoćnika ministra odbrane za evropsku i NATO politiku Daniel Fataom, te državnim podsekretarom za političke poslove State Departmenta Nicholas Burnsom, saopćeno je iz kabineta ministra.

Senator Chuck Hagel je iskazao zadovoljstvo posjetom ministra Alkalaja SAD-u i obnavljanju kontakata, te interesovanje za situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu.

Ministar Alkalaj je informirao sugovornika o trenutnoj situaciji u BiH, reformskim procesima, stavu BiH o pitanju statusa Kosova prema kojem je za Bosnu i Hercegovinu prihvatljivo ono što se dogovore Beograd i Priština, kao i o konsensusu unutar BiH o opredjeljenosti ka euroatlantskom putu.

"Pošto je senator Hagel bio veliki zagovornik proširenja NATO-a, ministar Alkalaj ga je informirao o uspješnom nastavku provođenja reforme odbrane u BiH nakon prijema u NATO program Partnerstvo za mir", navodi se.

Senator Hagel je istakao da je u BiH postignut veliki napredak ali da još mnogo toga treba da se uradi. Iskazao je očekivanja da će BiH uspješno provesti reformske procese i napredovati ka euroatlantskim integracijama. Naglasio je da će BiH i region i dalje biti u fokusu SAD-a.

Zamjenik pomoćnika ministra odbrane za evropsku i NATO politiku Daniel Fata osvrnuo se na nedavnu veoma uspješnu posjetu BiH i ministru čestitao prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO programa Partnerstvo za mir.

Ministar Alkalaj je izrazio zahvalnost na inicijativi SAD-a za prijem tri nove članice u NATO program Partnerstvo za mir na NATO Samitu održanom u Rigi, te izrazio zadovoljstvo činjenicom da su sve tri zemlje regiona istovremeno primljene u članstvo, što, kakon se navodi, predstavlja dodatni element stabilnosti u regionu.

Ministar Alkalaj je informirao Fatau o aktivnostima BiH poduzetim nakon prijema u NATO program Partnerstvo za mir. Fata je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je BiH prva od tri primljene zemlje predala Prezentacijski dokument, te se raduje brzom napretku Bosne i Hercegovine, pogotovo po pitanju potpisivanja Sigurnosnog sporazuma s NATO-om, aktivnostima na izradi individualnog partnerskog programa (IPP) i popunjavanju upitnika PARP (Proces planiranja i analize).

Izrazio je zadovoljstvo aktivnostima deminerske jedinice iz BiH u Iraku i nada se nastavku kontribucije Bosne i Hercegovine u budućim poduhvatima. Podvukao je važnost postizanja dogovora oko reforme policije u cilju što skorijeg potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Fata je istakao da BiH može računati na pomoć SAD-a u reformama odbrane kako kroz NATO program Partnerstvo za mir tako i bilateralno.

Nicholas Burns i ministar Alkalaj razgovarali su o daljem unaprijeđenju bilateralnih odnosa dvije države, reformi odbrane, policije i ustavnim promjenama u BiH u cilju ispunjavanja uvjeta za napredovanje BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

Burns je izrazio zadovoljstvo uspješno realiziranim reformama odbrane i očekivanja da će isti napori biti uloženi u realizaciju i drugih reformskih procesa posebno reforme policije koja nije neophodna samo za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU nego bez nje BiH ne može napredovati ni prema MAP (Akcioni plan za članstvo) statusu NATO-a. Burns je istakao da SAD žele da BiH postane članica NATO-a i EU, ali da bi se to moglo realizirati potrebno je nastaviti s reformskim procesima. Burns je apelirao na bh. političare da ponovo pokrenu pregovore o reformi policije u cilju što bržeg postizanja dogovora.