Službeni glasnik BiH
14

Posljednje odluke Čovića i Ivanića: Podijelili 20.000 KM i zaposlili savjetnike

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na samom isteku mandata bivši članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović uspjeli su zaposliti bivše savjetnike i saradnike na rukovodeće pozicije u Predsjedništvu BiH. Ivanić i Čović nisu štedjeli ni na sredstvima za interventno korištenje tekuće budžetske rezerve.

Jedna od posljednjih odluka bivših članova Predsjedništva BiH bila je "uhljebljavanje" nekadašnjih savjetnika u Sekretarijat Predsjedništva BiH. Riječ je o odlukama na osnovu kojih su savjetnici i saradnici iz kabineta Izetbegovića, Čovića i Ivanića imenovani za generalnog sekretara i zamjenike generalnog sekretara Predsjedništva BiH.

Na osnovu dvije odluke od 10. oktobra 2018. godine na mjesto generalnog sekretara na mandatni period od pet godina imenovan je Zoran Đerić, savjetnik bivšeg člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića, dok je na mjesto zamjenika generalnog sekretara imenovan Igor Planinić, savjetnik bivšeg člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića.

Ranije je na mjesto zamjenika generalnog sekretara Predsjedništva BiH imenovan Dženan Selimbegović koji je na ovu poziciju došao s mjesta saradnika u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića.

Članovi Predsjedništva BiH donijeli su 7. novembra 2018. godine odluke o produženju mandata EOD tima, pješadijske jedinice i grupe podoficira Oružanih snaga BiH u operaciji podrške miru "Odlučna podrška" (Resolute Support Mission) u Islamskoj Republici Afganistan.

Dragan Čović je 5. novembra 2018. godine donio odluku kojom se odobravaju sredstva za interventno korištenje tekuće budžetske rezerve Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Riječ je o sredstvima u iznosu od 8.000 KM koliko je Čović dodijelio Asocijaciji za održivi razvoj "Eurora" iz Čapljine, kao podršku za provođenje i organizovanje Okruglog stola "Održivi razvoj mladih kroz projekte".

Isti dan Ivanić je odobrio izdvajanje 8.000 KM sredstava za interventno korištenje tekuće budžetske rezerve. On je iz budžeta BiH dodijelio 8.000 KM Srbskom sabranju Baštionik iz Banja Luke za organizaciju dobrotvorne akcije pod nazivom "Kad bi hljeba bilo više za pomoć Srbima i srpskim svetinjama na jugu Kosova i Metohije".

Ivanić i Čović dijelili su također 3. i 4. novembra 2018. godine novčana sredstva iz tekuće rezerve. Tako je Ivanić dodijelio 1.000 KM nevladinoj organizaciji "IPD Hercegovina" iz Trebinja kao podršku i pomoć za realizaciju planiranih projekata, a Čović 1.500 KM Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu "Seljačka sloga", Trebižat - Ženskoj klapi "Lira", kao podršku u daljnjem radu i 1.500 KM Simfonijskom orkestru Mostar kao podršku u daljem radu.